A meghallgatás ereje

Amikor a 1996-ben a feleségemmel eladtuk a fotólaboratóriumunkat és csatlakoztunk a CBMC-hez, a tanácsadónk, Ted Hubbard, aki egy Angliából való ügyvéd és bíró, elénk tárt egy ötéves tervet. Adott néhány bölcs tanácsot, és azt javasolta, hogy ne tegyek semmit az első évben, csak figyeljek, találkozzam annyi emberrel, amennyivel csak tudok és figyeljem meg, hogy mi van szívükben.

A második évben Ted azt mondta, hogy tegyem ugyanezt, de tegyek fel még feltáróbb kérdéseket. A harmadik évben, ahogy javasolta, el kellett kezdenem összerakni egy képet abból, amit az emberek mondtak. A negyedik évben ideje volt elkezdeni egy terv elkészítését. Ahogy Ted javasolta azután az ötödik évben elkezdeni a tervet megvalósítani.

Sokunk számára, akik az üzleti világban vagyunk, ez ellentmondásosnak tűnik. El kell végeznünk valamit – és most! De felfedeztem, hogy hatalmas bölcsesség van abban, amit Ted mondott nekem, hogy mit tegyek, hogy figyeljek az emberekre, vegyem komolyan figyelembe, amit mondanak és utána hozzak létre egy akciótervet, arra reagálva, amiket mondtak nekem.

Amit az első három évben a leggyakrabban hallottam, az az volt, hogy az emberek magányosak. Szükségük volt egy helyre, ahol „lóghattak”, ahol nincsenek kötelezettségek és elvárások. Egy olyan helyet akartak, ahol a barátaikkal találkozhatnak, ahol olyan témákat támogatnak, mint szellemiség, kultúra, művészet és zene. Röviden, egy találkozóhely, amely a közösség központja lehet és világosságként szolgálhat a környezetükben.

2001-ben ez adta a “Homérosz Kávéháza” ötletet. Tizenhét évvel később is még jól működik, és sok ember mondja, hogy a Homérosz volt a katalizátor a belvárosi Overland Park megújulásához. A környezet robbanásszerű növekedésen ment át, nagyrészt köszönhető annak, hogy az emberek a kávéházban találkoztak és megvitatták a területet érintő jövőbeli reményeket.

2008-ban, amikor a Homérosz vezetését átadtuk egy másik házaspárnak, visszatértem a fotózási területre és ismét eszembe jutott Ted tanácsa a hallgatással kapcsolatban. Megtanultam, hogy az emberek szeretik a régi fotókat és kellett nekik valaki, aki vigyáz rájuk és helyreállítja a régi, elhalványult és sérült fotóikat. Most a vállalkozásom leginkább a régi fotók helyreállítására épül.

Ez a „figyelj és várj” folyamat jut eszembe, amikor hallom, hogy cégek felfogadnak új vezetőket, elnököket és vezérigazgatókat és azonnal változást várnak. Amikor nem sikerül 6 hónap alatt nagyobb változásokat kezdeményezni, tévúton érzik magukat. De a hatékony vezetés magába foglalja a figyelést és az emberekkel való törődést. Akár úgy is hívhatnánk „meghallgatás”

Íme, néhány bibliai idézet a hallgatásról, melyeket érdemes megfontolni:

A csend megőrzésének művészete. Nehéz hallgatni az embereket, amikor állandóan el vagyunk foglalva beszélgetéssel. „A sok beszédnél elkerülhetetlen a tévedés, de az eszes ember vigyáz a beszédre.” (Példabeszédek könyve 10,19)

Beszéd és hallgatás a megfelelő sebességben. Az egyik ok, amiért bajunk van a hallgatással, hogy arra koncentrálunk, hogy mi a következő dolog, amit mondani akarunk. Amikor aktív hallgatással töltünk időt, rájöhetünk, hogy amit mondani akartunk, rossz vagy egyáltalán nem kéne bármit is mondanunk. „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” (Jakab levele 1.19)

Két fülünk van a meghallásra, de csak egy szánk a beszédre.

Talán az ok, amiért Isten két fület adott nekünk és csak egy szájat, az, hogy Ő azt akarja, hogy kétszer annyi időt töltsünk hallgatással, mint beszéddel.

„A halló fület és a látó szemet egyaránt az Úr alkotta.”(Példabeszédek könyve 20,12) „Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják, és megpirongatják.” (Példabeszédek könyve 18,13)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2018. november 14.