Mit kell jelentsen a húsvét egy vezetőnek?

Akik hisznek abban, hogy Szentírás Isten szava és az utolsó betűig igaz, tudják, hogy Jézus miért jött a földre: szolgálni, feláldozni magát, győzelmet aratni a gonosz felett és reménységet adni az embereknek. Szolgálatáról így szólt: „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10,45)

Áldozata a legnagyobb volt, amit bárki adhat, hiszen saját életét áldozta fel másokért. „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.” (János evangéliuma 15,13). Hiszünk neki abban is, hogy ezzel végső győzelmet aratott a gonosz felett: „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16,33) Végül ezzel a győzelemmel nekünk is végérvényes reménységet adott a mi úticélunk felől, melynek alapja nem a mi teljesítményünk, hanem az Ő kegyelme: „És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is.” (János evangéliuma 14,3). Mindezt tette isteni természetével, isteni hatalmával és isteni erejével, egyszeri és megismételhetetlen módon. Erre nyilvánvalóan csak Ő képes.

Isteni küldetés ez a Fiú-Istennek.

Ugyanakkor többek közt Pál apostol is felszólít minket, hogy legyünk hasonlókká Isten Fia képéhez (Pál levele a rómaiakhoz 8,29). De hogyan lehetnek hasonlók a mai vezetők Jézus képéhez ebben a négy aspektusban – a szolgálatban, az áldozathozatalban, a gonoszság feletti győzelemben és a remény adásában? Bizonyosan nem úgy, mint Ő. Mi emberek nem rendelkezünk az Ő küldetésével, isteni természetével, hatalmával és erejével. És mégis, Jézus egyre hív, hogy Őt kövessük mindenben.

A vezető szolgálata. Korunk gyakran hallható közhelye: „A vezetés az erőről és a hatalomról szól. A szolgálat ezzel nem kompatibilis”. Ugyanakkor nem csak óriási irodalma van a szolgáló vezetésnek, de tudományos bizonyítékaink is léteznek arra, hogy a kiugróan jó, a kiváló vezetők alapvetően szolgáló lélekkel teszik dolgukat. Az ilyen vezetők mindig az általuk vezetett emberek érdemeit hangsúlyozzák a sikerekben, és saját felelősségükre tekintenek a feladatokban. Mi vezetők úgy tudunk ma szolgálni, hogy ha mások érdekét és érdemét legalább olyan magasra emeljük, olyan fontosnak tartjuk, mint a sajátunkat.

A vezető áldozata. Pár napja még érzéketlen társadalmunkat is mélyen megindította a hős csendőr-alezredes, Arnaud Beltrame áldozata: saját életét adta cserébe egy ártatlan emberéért a franciaországi túszdrámában. De saját történelmünkben is találunk ilyen hősöket, elég csak az aradi vértanúinkra gondolnunk. A hétköznapokban ritka azonban az olyan helyzet – hála ezért Istennek –, hogy a vezetés életáldozatot kívánna. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene hétköznapi áldozatokat hozni! Mi vezetők úgy tudunk ma áldozatot hozni, hogy ha mások iránt őszinte érdeklődéssel, együttérzéssel és tisztelettel viseltetünk, akár a magunk kárára is.

A vezető győzelme a gonosz felett. Ha Jézus a gonosszal való, kozmikus csatájához nem is hasonlítható, mi is nap mint nap ütközetet vívunk a gonoszsággal. A Biblia jól mondja: állandó lelki háborúban állunk! Mi vezetők úgy tudunk ma győzni a gonosz felett, ha mindenben (kis ügyekben és nagyokban) és mindenhol (magánéletünkben és munkánkban) követjük Isten parancsait és erkölcs szabályait, ha megalkuvás nélkül az integritás emberei maradunk.

A reménységet adó vezető. Jézus végleges és nem elmúló reményt adott saját életünk felől. Ilyenre mi emberek nem vagyunk képesek, mégis a jó vezető feladata többek közt az is, hogy emberi értelemben adjon reményt a vezetetteknek: jövőképet, kilátásokat, lehetőségeket. Mi vezetők úgy tudunk reménységet adni embereinknek, ha őket is bevonva vonzó jövőképet tárunk eléjük, megvalósításáért mindent megteszünk, a problémákban pedig felfedezzük a lehetőséget, mely révén közösen tudunk fejlődni.

Isteni küldetés ez az embernek.

„Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát hagyott rátok, hogy az ő nyomdokait kövessétek” (Péter első levele 2,21)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

 

Létrehozva 2018. április 12.