Tartsd e fiatalokat mindig a Te közeledben!

II. János Pál pápa homiliája a Boldogságok hegyén (részletek)

…Akik elsőként hallották a boldogságokat Jézus ajkáról, még a szívükben hordozták egy másik hegy, a Sinai-hegy emlékét. Éppen egy hónappal ezelőtt abban a kegyelemben volt részem, hogy ott lehettem, ahol Isten beszélt Mózessel és átadta neki az „Isten ujja által” (Kiv 31,18) kőtáblákra írt Törvényt. E két hegy, a Sinai és a Boldogságok hegye keresztény életünk könyve, Isten és a felebarát iránti felelősségünk összefoglalása. A Törvény és a Boldogságok együtt nyitják meg Krisztus követésének útját és a lelki szabadságra és érettségre vezető királyi ösvényt.

Jézus hangsúlyozza, hogy nem feloldani jött a Törvényt, hanem beteljesíteni (vö. Mt 5,17). Tanítása új, de nem semmisíti meg a már meglévőt. Sőt, teljesen kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket. Jézus tanítja, hogy a szeretet útja vezeti el a törvényt a teljességéhez (vö. Gal 5,14). S e nagyon fontos igazságot ezen a hegyen, itt, Galileában tanította.

„Boldogok vagytok” – mondja –, „boldogok a lelki szegények, a szelídek, az irgalmasok, a szomorkodók, boldogok, akik éhezik és szomjaz-zák az igazságot, boldogok a tisztaszívűek, az üldözöttek! …” Feltűnő, hogy Jézus azokat magasztalja, akiket a világ általában gyengéknek tart. Nekik mondja: „Boldogok vagytok, akik vesztesnek látszotok, mert ti fogtok győzni: tiétek a mennyek országa!” E szavak, melyeket a „szelíd és alázatos szívű” (Mt 11,29) mond, olyan kihívás, ami a lélek mély és állandó megtérését, a szív nagy átalakulását követeli.

Ti, fiatalok, meg fogjátok érteni a magyarázatot, miért szükséges a szív ezen átalakulása!

Ismeritek ugyanis, hogy más hang szól bennetek, mint körülöttetek… Ez utóbbi azt mondja: „Boldogok a gőgösek és az erőszakosak, akik bármi áron, de érvényesülnek, akik gátlástalanok, akiknek nincsenek aggályaik, akik nem ismernek irgalmat és tisztességtelenek, akik hadat viselnek a békesség ellen, és üldözik mindazokat, akik útjukban állnak…”

Jézus egészen más tanítást kínál. Nincs is olyan messze innen az a hely, ahol egykor meghívta első tanítványait, éppen úgy, ahogy ma hív titeket. Meghívása mindig arra szólít fel, hogy válasszatok a két hang között, amelyek szíveteket akarják birtokolni. Ma e dombon is, választanotok kell a jó és a rossz, az élet és a halál között! Melyik hangot választják a XXI. század fiataljai? Bízni Jézusban azt jelenti, hogy a hitet választjátok és hisztek az Ő szavának, függetlenül attól, hogy ez különösnek látszik, és azt is jelenti, hogy nem hisztek a gonosz hazugságainak, bármilyen vonzóak legyenek is.

Jézus nemcsak meghirdette a boldogságokat. Éli a boldogságokat. Ő maga minden boldogság együttvéve. Őt szemlélve meglátjátok, mit jelent lélekben szegénynek, szelídnek és irgalmasnak, szomorkodónak, igazságot éhezőnek és szomjazónak, tisztaszívűnek, békességszerzőnek, üldözöttnek lenni…

Ti halljátok az Ő hangját, és hisztek abban, amit mond. De, mint az első tanítványoknak a Galileai tenger partján, egyszer nektek is el kell majd hagynotok bárkáitokat és hálóitokat, s ez soha nem könnyű, főleg akkor nem, amikor bizonytalan jövővel kell szembenéznetek és megkísért a keresztény örökségetekbe vetett bizalom elvesztésének lehetősége. A mai világban erőtöket felülmúló vállalkozásnak tűnik jó kereszténynek lenni. Jézus azonban látja ezt, és nem hagy magatokra e kihívással szemben. Mindig veletek van, hogy gyengeségeteket erővé változtassa. Higgyetek annak, aki ezt mondta: „Elég neked az én kegyelmem; erőm ugyanis a gyöngeségben fog nyilvánvalóvá válni” (2 Kor 12,9)…

Ó, Uram, Jézus Krisztus, ezen az általad jól ismert és annyira szeretett helyen hallgasd meg ezeket a nagylelkű ifjakat! Tanítsd őket továbbra is a parancsolatok és a nyolc boldogság igazságaira! Tedd őket igazságod örömteli tanúivá és Országod meggyőződéses apostolaivá! Légy velük mindig, főleg amikor követésed és az Evangélium megvalósítása nehéz és akadályokba ütközik. Légy Te az erősségük, légy Te a győzelmük!

Ó, Uram, Jézus, ki barátaiddá tetted e fiatalokat, tartsd őket mindig a Te közeledben!…

Krisztus kísérjen benneteket a világ útjain! Szűz Mária is kísérjen titeket, aki – miként erről holnap Názáretben megemlékezünk majd – igenjével együttműködött a megtestesülés nagy misztériumával, melynek a Jubileumi Év a 2000. évfordulóját ünnepli. Isten áldjon meg benneteket. (2000. március 24.)

(forrás: Tengernek Csillaga, 2000/4. szám)

Tartsd e fiatalokat mindig a Te közeledben!

II. János Pál pápa homiliája a Boldogságok hegyén (részletek)

 

…Akik elsőként hallották a boldogságokat Jézus ajkáról, még a szí-vükben hordozták egy másik hegy, a Sinai-hegy emlékét. Éppen egy hónappal ezelőtt abban a kegyelemben volt részem, hogy ott lehettem, ahol Isten beszélt Mózessel és átadta neki az „Isten ujja által” (Kiv 31,18) kőtáblákra írt Törvényt. E két hegy, a Sinai és a Boldogságok hegye ke-resztény életünk könyve, Isten és a felebarát iránti felelősségünk összefog-lalása. A Törvény és a Boldogságok együtt nyitják meg Krisztus köve-tésének útját és a lelki szabadságra és érettségre vezető királyi ösvényt.

 

Jézus hangsúlyozza, hogy nem feloldani jött a Törvényt, hanem betelje-síteni (vö. Mt 5,17). Tanítása új, de nem semmisíti meg a már meglévőt. Sőt, teljesen kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket. Jézus tanítja, hogy a szeretet útja vezeti el a törvényt a teljességéhez (vö. Gal 5,14). S e nagyon fontos igazságot ezen a hegyen, itt, Galileában tanította.

 

„Boldogok vagytok” – mondja –, „boldogok a lelki szegények, a sze-lídek, az irgalmasok, a szomorkodók, boldogok, akik éhezik és szomjaz-zák az igazságot, boldogok a tisztaszívűek, az üldözöttek! …” Feltűnő, hogy Jézus azokat magasztalja, akiket a világ általában gyengéknek tart. Nekik mondja: „Boldogok vagytok, akik vesztesnek látszotok, mert ti fogtok győzni: tiétek a mennyek országa!” E szavak, melyeket a „szelíd és alázatos szívű” (Mt 11,29) mond, olyan kihívás, ami a lélek mély és állandó megtérését, a szív nagy átalakulását követeli.

 

Ti, fiatalok, meg fogjátok érteni a magyarázatot, miért szükséges a szív ezen átalakulása! Ismeritek ugyanis, hogy más hang szól benne-tek, mint körülöttetek… Ez utóbbi azt mondja: „Boldogok a gőgösek és az erőszakosak, akik bármi áron, de érvényesülnek, akik gátlástalanok, akiknek nincsenek aggályaik, akik nem ismernek irgalmat és tisztesség-telenek, akik hadat viselnek a békesség ellen, és üldözik mindazokat, akik útjukban állnak…”

 

Jézus egészen más tanítást kínál. Nincs is olyan messze innen az a hely, ahol egykor meghívta első tanítványait, éppen úgy, ahogy ma hív titeket. Meghívása mindig arra szólít fel, hogy válasszatok a két hang között, amelyek szíveteket akarják birtokolni. Ma e dombon is, választanotok kell a jó és a rossz, az élet és a halál között! Melyik hangot választják a XXI. század fiataljai? Bízni Jézusban azt jelenti, hogy a hitet választjátok


 

2


 

(2000. március 24.)

és hisztek az Ő szavának, függetlenül attól, hogy ez különösnek látszik, és azt is jelenti, hogy nem hisztek a gonosz hazugságainak, bármilyen vonzóak legyenek is.

 

Jézus nemcsak meghirdette a boldogságokat. Éli a boldogságokat. Ő maga minden boldogság együttvéve. Őt szemlélve meglátjátok, mit je-lent lélekben szegénynek, szelídnek és irgalmasnak, szomorkodónak, igazságot éhezőnek és szomjazónak, tisztaszívűnek, békességszerző-nek, üldözöttnek lenni…

 

Ti halljátok az Ő hangját, és hisztek abban, amit mond. De, mint az első tanítványoknak a Galileai tenger partján, egyszer nektek is el kell majd hagynotok bárkáitokat és hálóitokat, s ez soha nem könnyű, főleg akkor nem, amikor bizonytalan jövővel kell szembenéznetek és megkí-sért a keresztény örökségetekbe vetett bizalom elvesztésének lehetősége. A mai világban erőtöket felülmúló vállalkozásnak tűnik jó keresztény-nek lenni. Jézus azonban látja ezt, és nem hagy magatokra e kihívással szemben. Mindig veletek van, hogy gyengeségeteket erővé változtassa. Higgyetek annak, aki ezt mondta: „Elég neked az én kegyelmem; erőm ugyanis a gyöngeségben fog nyilvánvalóvá válni” (2 Kor 12,9)…

 

Ó, Uram, Jézus Krisztus, ezen az általad jól ismert és annyira szeretett helyen hallgasd meg ezeket a nagylelkű ifjakat! Tanítsd őket továbbra is a parancsolatok és a nyolc boldogság igazságaira! Tedd őket igazságod örömteli tanúivá és Országod meggyőződéses apostolaivá! Légy velük mindig, főleg amikor követésed és az Evangélium megvalósítása nehéz és akadályokba ütközik. Légy Te az erősségük, légy Te a győzelmük!

 

Ó, Uram, Jézus, ki barátaiddá tetted e fiatalokat, tartsd őket mindig a Te közeledben!…

 

Krisztus kísérjen benneteket a világ útjain! Szűz Mária is kísérjen titeket, aki – miként erről holnap Názáretben megemlékezünk majd

 

– igen-jével együttműködött a megtestesülés nagy misztériumával, melynek a Jubileumi Év a 2000. évfordulóját ünnepli. Isten áldjon meg

Létrehozva 2018. február 3.