Tartsd féken a nyelved – jutalmat nyerhetsz

Van egy amerikai mondás, mely szerint a „laza ajkak hajókat süllyesztenek”. Ennek a brit megfelelője, hogy: „a gondatlan beszéd életekbe kerül”. Mindkettő ugyanazt a jelentést hordozza – ügyeljünk az óvatlan beszédre. Ezeket a szlogeneket a Második Világháború alatt arra használták, hogy óvjanak a hajómozgásokról való beszédtől vagy létfontosságú információk kiszivárogtatásától a kémeknek. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy az ellenség tudomást szerezzen a terveinkről.

Az üzleti és szakmai világban nem igazán tekintünk úgy magunkra, mint akik „háborúban” vannak, de az elv mégis alkalmazható. Gondatlan, nem átgondolt, szavak nagyon rombolók lehetnek. „Laza ajkak” romba dönthetnek barátságokat, rombolhatják az ügyfélkapcsolatokat és a közeli sikert kudarccá változtathatják.

Vegyük például Don esetét. Egy közeli barátjával létrehozott egy vállalkozást, de sajnálatos módon ennek a két férfinek volt egy komoly vitája és Don dühösen, megbántva kiszállt az üzletből és súlyos anyagi veszteséget szenvedett el önhibáján kívül.

Arra gondolt, hogy bepereli korábbi üzleti partnerét és küzdött a kísértéssel, hogy becsmérelje, amikor erre megfelelő alkalom adódott. Végülis Don lett megsértve és úgy érezte, hogy igazságszolgáltatást érdemel. De sok ima

– és megbízható barátokkal folytatott beszélgetés – után, ahelyett, hogy maga állt volna bosszút, Don inkább azt választotta, hogy követi Istent. Továbbra is fenntartotta a kapcsolatot a korábbi partnerével és minden alkalommal, amikor erre lehetősége adódott, kifejezte felé, szavakkal és tettekkel, Jézus Krisztus feltétel nélküli szeretetét.

Azt is eldöntötte, hogy tartózkodik attól, hogy csúnyán beszéljen másoknak az egykori üzleti kapcsolatukról. Nagyjából egy évvel később, Isten helyreállította a barátságot és az üzleti kapcsolatot is. Mivel fékezte magát, hogy ne beszéljen negatívan a partneréről, nem volt szükség a károk helyreállítására és nem volt sérülés, amit meg kellett gyógyítani.

Ezért is olyan erőteljesek és hasznosak az olyan bibliai részek, mint a Példabeszédek könyve 10,19. Ez azt tanítja: „A sok beszédnél elkerülhetetlen a tévedés, de az eszes ember vigyáz a beszédre.” Ezenfigyelmeztetés alkalmazásánakegyik módja az, hogy ha valaki megsért minket, hagyunk hosszú időt az átgondolásra és féken tartjuk a nyelvünket. Soha nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Az alábbiakban található még néhány Szentírás részlet, amit érdemes átgondolni.

A nyelvet nehéz megszelídíteni. Ahogy egy kis zabla irányít egy lovat vagy egy kormány egy nagy hajót, az, ahogyhasználjuk a nyelvünket, hatással van az életünk szakaszaira. „Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között…” (Jakab levele 3,5-6)

Egyaránt eszköze a jónak és a gonosznak. Akár az egy üzleti találkozón, egy magánbeszélgetés közben vagy sok ember előtt állunk a pódiumon, a nyelv eszközként szolgál gyógyulásra vagy rombolásra. „Az igaz ember ajka kedvesen tud szólni, a bűnösök szája pedig csak álnokul.” (Példabeszédek könyve 10,32). „Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés, a bölcsek nyelve pedig gyógyít.” (Példabeszédek könyve 12,18)

A szavak használata javunkra vagy kárunkra lehet. Ha figyelünk arra, hogy mit mondunk és hogyan mondjuk azt,könnyedén telhet el egy nap. Ha oktalanul és hirtelen felindulásból beszélünk, pillanatok alatt rommá válhat egy nap.

Aki vigyáz a szájára, megtartja életét, aki feltátja száját, arra romlás vár.” (Példabeszédek könyve 13,3)

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

(forrás: keve,org, Monday Manna)

Létrehozva 2017. november 10.