A szexmániáról és a testi-lelki tisztaság előnyeiről

A szexualitás jelentős mértékben befolyásolja az ember életét. Mindannyiunkét. Egyesek számára jótékony dolog, a férjet a feleségéhez köti rendkívül erős kötelékkel. A házasságban két ember valóban oda tudja adni magát a másiknak, ez a teljes szeretet és bizalom kifejezése.

Amikor a szexualitás valóban ezt szolgálja, akkor nem csak egy fizikai aktus, hanem valódi lelki élménnyé válik, amelyből szeretet és boldogság fakad, mivel az ember szíve mélyéből át akarja adni magát a másiknak, és mély kapcsolatban akar vele egyesülni.

Vannak azonban olyanok, akiknek a szexualitás már nem a szeretet jele. A szex kizárólag az ösztönök és a vágyak kielégítésére szolgál, az unalom és belső üresség betöltésére, vagy éppen a stressz, a magány elűzésére. A másik ember teste a pillanatnyi gyönyör forrása, a szórakozásé, de semmi több.
Olyanok is akadnak, akiknek a szexuális vágy nem a javukat szolgálja, hanem tönkreteszi az életüket, sőt néha a környezetükét is. Rendkívül romboló erővé tud ilyenkor válni.
Attól tartok, hogy napjainkban csak nagyon kevesen használják ki azt a sok jót, amit a szexualitás adhat nekik. Hogy miért? Mert már fiatal korukba tönkreteszik ennek a lehetőségét.
E levél témája a testi-lelki tisztaság. Tudjátok, mi az? A testi-lelki tisztaság a szexuális önmegtartóztatást jelenti. Származhat ebből valami jó? Mivel ti is, és én is még „szabad állapotúak” va­gyunk, vagyis még nem vagyunk házasok, mindnyájan hivatottak vagyunk a házasság előtti tisztaságra. Ezt tanítja Krisztus, és az ő Tanítását juttatja eszünkbe az Egyház.
Az Isten minket szeret, és ha valamit tilt, vagy parancsol, azt kizárólag a mi érdekünkben teszi. A Jó Atya, a mi Teremtőnk. Ő teremtett mindent, ami minket körülvesz, és ő tudja, hogy nekünk mi a jó, mi szolgálja a javunkat, mitől fejlődünk, mi tesz boldoggá minket. És ő jól tudja azt is, hogy mi a rossz, mi a gonosz, mi okoz nekünk fájdalmat, sérülést, bánatot. Gonosz az, ami bűnös, gonoszság pedig maga a bűn.
Jézus megtette a magáét, és elmondott nekünk mindent, amire szükségünk lehet. Magunk körül viszont épp az ellenkezőjét halljuk annak, amit ő mondott. A reklámokban például azt halljuk, hogy a szex „természetes”, vagyis ha kedved van hozzá, akkor miért is ne gyakorolhatnád. Az lenne természetellenes, ha megtartóztatnád magad. Még ártana is Neked ez az önkorlátozás. Mindenhol azt halljuk, hogy a „szex természetes”. Láttam a minap egy női magazint, ahol ez a szlogen két párzó teknős alá volt írva… Kedves, ugye? Ezt azért hozom szóba megint, mert olyan érzésem van, mintha ez a szlogen már túlmutatna önmagán. Az is lehet, hogy rövidesen e női magazin olvasói zászlóra teszik ezt a mondatot. (Mellé tesznek majd egy óvszert is, mintha ez lenne a világ legnagyobb találmánya).
És valóban vannak, akik azt kérdezik maguktól: minek ennyi önfeláldozás? Hiszen a szex olyan szórakoztató. Miért mondanék le valamiről, ami ennyi gyönyört nyújt nekem? Miért tiltja nekem mindezt az Isten? Hiszen senkinek sem ártok vele, és annyi boldogságom származik belőle.
Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2014. december 19.