Az ördög a XXI. században is létezik

Tanuljuk meg az evangéliumból, hogy hogyan küzdjünk az ördög kísértései ellen – mondta Ferenc pápa április 11-én reggel, a Szent Márta házban bemutatott szentmisén. A pápa hangsúlyozta: mindnyájunkat érnek kísértések, mert az ördög nem akarja életszentségünket. Jézus élete küzdelem volt. Azért jött, hogy legyőzze a gonoszt, ennek a világnak a fejedelmét, az ördögöt.

Ferenc pápa homíliáját az ördög elleni küzdelemnek szentelte. Ezzel a harccal minden kereszténynek szembe kell néznie. Az ördög sokszor megkísértette Jézust, és Jézus érezte életében a kísértéseket, csakúgy, mint az üldöztetést. Mi, keresztények, ha követni akarjuk Jézust, akkor jól kell ismernünk ezt az igazságot.

Minket is érnek kísértések, minket is megtámad az ördög, mert a Gonosz lelke nem akarja életszentségünket, nem akarja a keresztény tanúságtételt, nem akarja, hogy Jézus tanítványai legyünk. És mit tesz a Gonosz lélek, hogy eltávolítson bennünket Jézus útjáról kísértésével?

Az ördög kísértésének három jellemzője van, és nekünk ismernünk kell ezeket, hogy ne essünk csapdába. Hogyan távolít el bennünket Jézus útjáról az ördög? A kísértés finoman kezdődik, de azután egyre növekszik. Másodszor: növekszik és megfertőz másokat is, ráragad egyik személyről a másikra és arra törekszik, hogy elérje az egész közösséget. Végül pedig igazolja önmagát, hogy megnyugtassa a lelket. Növekszik, megfertőz és igazolja önmagát.

A homilia elolvasható a Vatikáni Rádió oldalán.

 

Létrehozva 2014. április 12.