Az öt legközelebbi barátunk átlaga vagyunk

Az öt legközelebbi barátunk átlaga vagyunk

Gyakran mondják, hogy az öt legközelebbi barátunk átlaga vagyunk. Nem tudom, hogy tényleges adatokkal alátámasztható-e ez az állítás, de ésszerűnek tűnik. A legjobban azokkal az emberekkel szeretünk időt tölteni, akik hasonlóak hozzánk. A legjobb barátaink nagy valószínűséggel hasonlóan képzettek, mint mi, és hasonló anyagi helyzetben vannak. Valószínűleg ugyanazokat a dolgokat szeretik, és talán osztják a vallási vagy politikai nézeteinket.

Nézhetjük ezt másképp is: választhatunk az alapján barátokat, hogy kik szeretnénk lenni, és mit szeretnénk tanulni. Ha többet akarunk megtudni a futballról, barátságot köthetünk azokkal, akik ismerik a játékot, elmehetünk velük meccsekre, és feltehetünk kérdéseket. Ez az élet szinte minden területére érvényes. Szó szerint meghatározhatjuk az életünket az általunk választott barátok által.

Életem számos különböző időszakában kerestem olyan baráti csoportokat, akikhez hasonlóvá akartam válni. Csatlakoztam a kereskedelmi kamarához, bibliatanulmányozó csoportokhoz és önkéntes szervezetekhez, mert szerettem volna azokkal az emberekkel együtt lenni, tőlük tanulni, és végül még inkább olyanokká válni, mint ők. Az intelligencia ragályos, és ha okosabbak akarunk lenni, töltsünk időt okos emberekkel. Ilyen egyszerű lehet.

Ennek az ellenkezője is igaz. Évekkel ezelőtt egy gitáros barátom gyakran mondta: „A butaság ragályos”. Ezt viccelődve jelentette ki, és mindenki nevetett rajta, de ő komolyan gondolta. Általában közvetlenül azután mondta, hogy valaki valami teljesen nevetségeset mondott – és éppen azelőtt, hogy felállt és elment. Megfogadtam a tanácsát, és kerültem a beszélgetéseket olyan emberekkel, akik az aktuális összeesküvés-elméletekről akarnak beszélni, vagy akiknek általában fogalmuk sincs, miről beszélnek.

Ha úgy döntöttünk, hogy megházasodunk, a legfontosabb barátunknak a házastársunknak kell lennie. Amikor az emberek társat választanak, azzal meghatározzák életük pályáját. Lehet, hogy 50 évvel ezelőtt, amikor a feleségemmel összeházasodtunk, ezt még nem tudtam, de mára ez bizonyított. Az azonos törekvések és az azonos értékek megosztása az életben sokkal fontosabb és tartósabb, mint a külső vonzalom.

A Bibliának sok mondanivalója van arról, hogy milyen emberekkel társulunk, milyen hatással vannak az életünkre, és fordítva. Íme néhány bölcsesség a barátságról, amelyeket a Szentírásban találunk:

Meg kell válogatnunk a barátainkat. Lehet, hogy vonzunk néhány barátot, de vajon hányan fognak közülük eléggé törődni azzal, hogy időt és energiát fektessenek abba, hogy igazán megismerjenek? „Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél.” (A példabeszédek könyve 18, 24).

Keressünk megfelelő jellemmel rendelkező barátokat. A megfelelő barátok felemelnek minket, ahelyett, hogy lehúznának. „Aki bölcsekkel jár, bölccsé lesz, az ostobák barátja pedig romlottá lesz.” (A példabeszédek könyve 13, 20).

Kerüljük az elvtelen emberek befolyását. Az a feltételezés, hogy pozitív hatást gyakorolhatunk a gonosz szándékú emberekre, általában hamisnak bizonyul. „A bűnösök ösvényére ne lépj, ne járj a gonoszok útján! Ne törődj vele, ne menj arra, kerüld el azt, és menj másfelé!” (A példabeszédek könyve 4, 14-15).

Olyan emberekkel kell barátkoznunk, akikben megbízhatunk. Sok olyan embert találhatunk, aki időt tölt velünk, amikor jól mennek a dolgok, de az igazi barát az, akinek a segítségére, bátorítására és támogatására a nehéz időkben is számíthatunk. „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (A példabeszédek könyve 17, 17).

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2024. július 23.