Gyorstalpaló kurzus a szexhormonok világából

A biztos út blog újabb írásokkal jelentkezett legutóbbi látogatásom óta, ebből adok közre egy újabb, ezúttal a szex biokémiai összetevőiről készített, igen tanulságos útmutatót.

Mostanában beszélgettem Gl. Eszterrel, a szerelem biokémiájának ismertetőjével. Beszélgettünk arról, hogy sokan kérdeznek a blogon keresztül a témáról, illetve hogy rengeteg felkérést kap határainkon innen és túl, hogy beszéljen a fiataloknak a témáról. Közösen elhatároztuk, hogy Eszter ír egy összefoglalót (ld. alant), illetve leírja hol, miért, milyen feltételekkel tud előadni.

Elöljáróban két fontos dolog a hormonokkal kapcsolatban:

1. Mindannyian mások vagyunk, más a testfelépítésünk, érzékenységünk a hormonális változásokra, más tapasztalatok, élethelyzetek, családi háttér alakította ki a személyiségünket stb. Valaki ezer fokon éli meg a szerelem összes velejáróját, valaki kevésbé. Valakit jobban megvisel/mélyebben fáj/nagyobbat esik stb. Különbözőek vagyunk. Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma szerelem. Vannak tankönyvibb esetek, vannak kevésbé. A hormonok hatása azonban minden egészséges emberre hat.

2. Nagyon jó tudatosítani, hogy mi játszódik le bennünk, ha szerelmesek vagyunk, ah szakítunk, milyen hosszú távú következményei vannak a döntéseinknek, DE nem hozhatjuk fel mentségnek, nem vagyunk a hormonok áldozatai. A döntést, amit befolyásolhat a hormonális háttér, mi hozzuk meg. Mi döntünk úgy, hogy belemegyünk-e egy adott szituba, hogy mire mondunk igent, mire nemet. A hormon irányba állíthat, de mi tesszük meg a lépést abba az irányba. Vagy nem. A döntés a mi felelősségünk.

A következő bejegyzésben jelentetjük meg, hogy a doktornő milyen felkérésekre tud nagyobb valószínűséggel igent mondani.

A cikk itt olvasható.

Létrehozva 2012. július 2.