A „kis egyházak”

Újfajta közösségek?

Arról fognak megismerni titeket, hogy szeretitek egymást” – mondta Jézus. De általában megismerhetők-e kölcsönös szeretetről az egyházközségek és a keresztény közösségek? És megtérnek-e szeretetük láttán a nem hívők? És a környező világ rálép-e hatásukra a testvéri egység útjára? – Pedig Jézusnak ez volt a terve az egész egyházról, és a helyi egyházakról, az egyházközségekről és a keresztény közösségekről.

Az egyházban ma hatalmas megújulás indult. Plébániák és egyházi közösségek – a II. vatikáni zsinat indítására – sokfelé első céljuknak a testvéri közösség, a kölcsönös szeretet megvalósítását tűzik ki, hogy ezáltal maga Jézus jelenjék meg köztük, Ő működjék bennük (vö. Mt 18,20).

Úgy tűnik, hogy Jézus valóban működik általuk. Mintha láncreakció indulna el körülöttük. Megtérésük és elmélyülő keresztény közösségek jönnek létre hatásukra.

Ez az életvitel valójában nem is olyan új. Hiszen az ősegyház sok közösségének fő célja sem volt más, mint az, hogy Jézus jelenjék meg körükben. Erről tanúskodik pl. az egyház egyik első szerzetesi szabályzata, Nagy Szent Vazul (+379) regulája. Alapelve, hogy a keresztények (és a szerzetesek) azért jönnek össze közösségbe, hogy Jézus ott lehessen köztük. – Korábbról, a keresztényüldözések idejéről ismerős, hogy az egyház atyái így biztatták a híveket: ha valamilyen ok miatt nem tudtok eljönni a közös áldozatra, imádkozzatok otthon. De lehetőleg jöjjetek össze ketten vagy hárman, hogy Jézus megjelenhessék a körötökben. S ilyenkor megvalósul ott is az egyház.

A II. vatikáni zsinatkülönböző dokumentumaiban újra és újra hangsúlyozta: a keresztények mindig úgy jöjjenek össze, hogy Jézus lehessen ott köztük. Így újuljanak meg az egyházközösségek! Így jöjjenek össze a világiak, akik Krisztusról akarnak tanúságot tenni. Így jöjjenek össze a liturgiára a hívek. Így jöjjenek össze a papok és szerzetesek. Így találkozzanak a különböző keresztény egyházak tagjai stb. (Vö. a zsinat rendelkezései: A világiakról 18,30; A liturgiáról 7; A papságról 8; Az ökumenizmusról 8. stb.)

Vajon mit ért a zsinat és mit értenek a keresztények azon, hogy Jézus megjelenik egy közösségben?

Az írási elolvasható itt.

A „kis egyházak”

Létrehozva 2012. május 26.