A tökéletes időzítés fontossága

Sok minden vezet az üzleti siker megvalósításához: minőségi kivitelezés és szolgáltatás. Egy új ötlet megvalósítása. Hatékony vezetőség és irányítás. Ezek nagyrészt olyan tényezők, amiket kezelni tudunk. Ugyanakkor az egyik tényező, amit gyakran figyelmen kívül hagyunk, az időzítés. Különösen a tökéletes időzítés.

Daniel Pink, a „Mikor? – A tökéletes Időzítés tudományos titkai” című könyvében foglalkozik az időzítés fontosságával, mivel hatással van a termelékenységre és végül a sikerünkre. Egy, a Wall Street Journalban megjelent cikk összefoglalta megállapításait, rámutatva azokra a módokra, amiket Pink javasol a munkaidő jobb beosztására a nap folyamán.

Kutatásaiban felfedezte, hogy „okosabbak, gyorsabbak és sokkal kreatívabbak vagyunk a nap bizonyos szakaszaiban, mint mások.” Ezt a megállapítást megerősítette Russel Foster, egy neurológus, aki azt állította, hogy „… a teljesítményváltozás a napi magas és a napi alacsony pontok között, egyenértékű lehet az alkoholfogyasztás törvényes határértékének a teljesítményre gyakorolt hatásával.” Ez meglepő hasonlatnak tűnhet, de valószínűleg nagyon pontos annak megítélésére, hogyan tudjuk a munkánkat legjobban elvégezni.

Arra jöttem rá, hogy az én esetemben a legmegfelelőbb idő az írásra, a kora reggel. Az elmém friss egy kiadós alvás után és az ötletek sokkal gyorsabban és simábban jönnek. Természetesen nem mindenki „reggeli ember”. Néhányan a legjobb munkát késő délelőtt, délután vagy akár késő este tudják végezni. A kulcs az, hogy felismerjük, mikor vagyunk a legproduktívabbak és gondoskodjunk róla, hogy ezt az időt semmi fölösleges dolog ne zavarja meg.

A Bibliát olvasva, érdekesnek találtam, hogy nagy jelentőséget tanúsít az időnk hatékony használatának – és az időzítésnek. Például azt mondja, „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.” (Prédikátor könyve 3,1) Számtalan módon alkalmazhatjuk ezt az elvet, de ezekből az egyik az, hogy van olyan idő, ami a legjobb munkavégzésre, ami azt jelenti, hogy más fontos, de nem a munkánkkal kapcsolatos tevékenységet át kell ütemezni a nap, a hét vagy a hónap más időszakára.

Egy másik rész, az Efézusiakhoz írt levél 5,16 hangsúlyozza annak a sürgősségét, hogy „… kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.” Ez nem azt jelenti, hogy az idő önmagában gonosz, hanem hogy nagyon gyorsan telik. Nem kihasználva az időt, elszalasztjuk a kívánt célok és javak elérését. Leginkább elszalasztjuk a lehetőséget, hogy akkor valósítsuk meg azokat a projekteket, amikor a produktivitásunk és hatékonyságunk a csúcsponton van.

Jézus Krisztus példáját nézve, láthatjuk, hogy Ő is szánt bizonyos időt, hogy bizonyos dolgokat elvégezzen, ideértve az imádkozást és a Mennyei Atyával egyedül töltött időt. Nagy igény volt Jézusra és a nap minden órájában emberek tolongtak körülötte, akár megfigyelőként, akár azért, hogy felhívják a figyelmét bizonyos szükségeikre. Ezért Ő sokszor szentelte a kora reggelt annak, hogy egyedül lehessen, még a tanítványoktól is távol.

A Márk evangéliuma 1,35 azt mondja: „Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.”. Tudom, hogy sok ember felismeri, hogy mennyire fontos, hogy a napot azzal kezdjék, hogy az Istennel való kapcsolatukat helyezik középpontba, tudva, hogy szükségük van az Ő vezetésére, bölcsességére és erejére, hogy véghez tudják vinni a munkát és elbánjanak a kihívásokkal, melyekkel a későbbiekben találkoznak.

Ahogy a bölcs mondás emlékeztet bennünket, hogy az időzítésen múlik minden. Ideje van a munkának, a pihenésnek, ideje a játéknak. És ideje van annak, hogy gondoskodjunk arról, hogy megmaradjunk erős, növekvő kapcsolatban az Úrral.

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2019. február 24.