A büszkeség tesztje

Egyikünk sem szereti azt gondolni, hogy büszkék vagyunk. Mindig valaki más az; az a fickó ott az arrogáns. A mérés egyik módja, ha elgondolkodunk azon, hogy mennyire fogadjuk el, ha kijavítanak bennünket. Gondoljunk a Példabeszédek könyvéből a következő versekre:

Aki a gúnyolódót feddi, szégyent arat, aki a gonoszt szidja, maga is foltot kap. Ne szidd a gúnyolódót, mert még meggyűlöl, csak a bölcset fedd meg, az majd szeret érte! Adj tanácsot a bölcsnek, és még bölcsebb lesz, tanítsd az igazat, s gyarapítja a tudását. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, és a Szentet ismerni – az az okosság. Általam gyarapszik napjaidnak száma, és megsokasodnak életed évei. Ha bölcs vagy, neked válik javadra, ha gúnyolódsz, magad vallod kárát.” (Péld 9,7-12).

Melyik vagy te? Bosszankodsz, ha valaki kijavít, vagy bölcsebbé válsz a kapott instrukcióktól?

Nem könnyű elfogadni a kritikát vagy a helyreigazítást anélkül, hogy ne éreznénk bizonyos fokú megaláztatást, különösen, ha az valamilyen módon nyilvános.

Természetesen a helyesbítésnek vannak különböző fajtái. Van az a fajta, amely olyan tényekre vonatkozik, amelyekkel kapcsolatban tévedünk. Máskor szükség van arra, hogy tisztázzák a megfelelő eljárásokat, amelyeket bizonyos helyzetekben követni kell. Végül vannak esetek, amikor erkölcsi értelemben hibáztunk, és vissza kell állítani bennünket a helyes útra. Bármelyik esetről legyen is szó, a helyreigazítás nehéz lehet, és az, hogy hogyan kezeljük, jó mutatója annak, hogy büszkék vagyunk-e vagy alázatosak a lelkünkben.

Bizonyára vannak olyan esetek, amikor az emberek nem a lehető legjobb módon javítanak ki minket. Talán önelégültek vagy arra törekszenek, hogy zavarba hozzanak minket. De még ezekben az esetekben is, ha tévedünk, a helyreigazítást hasznosnak kell tekintenünk, függetlenül attól, hogy mennyire rosszul adják át.

Figyeljük meg azt is, hogy a Példabeszédekből vett fenti szakasz az alázatot a bölcsességgel és a tanulással kapcsolja össze. Így valami, amit engedelmességnek nevezünk, összefügg az alázattal. A ’docility’ szó a latin „tanítható” szóból származik. Túl gyakran lehetünk makacsul önfejűek, és ellenállunk a tanításnak. Fontos, hogy nagyobb engedelmességet kérjünk az Úrtól.

A nagyböjtre való felkészülés jegyében végezd el ezt a rövid önvizsgálatot a gőgösségről: Hogyan fogadod a korrekciót? Mennyire vagy tanítható?

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. február 19.