Liguori Szent Alfonz a szentgyónásról (5)

V. — HAMIS SZÉGYEN

Ó, Istenem, hány lélek fog eme átkozott szégyen miatt örökké égni és égni a pokol legmélyén! Egyes keresztények emberi tiszteletből és a mások megbecsülésének elvesztésétől való félelemből könnyen folytatják hónapokon és éveken át a szentségtörő gyónást és szentáldozást.

A sarutlan karmeliták krónikájában elbeszélik, hogy egy nagy erényű fiatal lány beleegyezett egy tisztaság elleni bűnbe; háromszor eltitkolta a bűnt a gyónásban, és elment áldozni; a harmadik áldozás után hirtelen holtan esett össze. Mivel szentnek tartották, testét a jezsuiták templomának egy bizonyos részében helyezték el; de miután a gyászszertartás befejeződött, és a templom bezárult, a gyóntatót két angyal vezette a temetés helyére; kijött, térdre esett, és szájából a három megszentelt Hostia, amelyet szentségtöréssel fogadott, és csodával határos módon megmaradt a mellében, egy erre a célra készített kehelybe dobta.

Az angyalok megfosztották a skapulárétól; a nyomorult lány azonnal szörnyű képet mutatott, és két ördög vitte el a szemük elől.

De hogyan találhat mentséget Isten előtt egy keresztény, aki olyan vakmerő volt, hogy súlyosan vétkezett az isteni Felség ellen, és ezzel kiérdemelte a poklot, ahol örök szégyent kellene szenvednie, arra, hogy a gyónásban eltitkolja a bűnt, hogy elkerülje a pillanatnyi és jelentéktelen zavart, amely abból származna, ha egy pap előtt megvallaná azt? Ha azt akarja, hogy Isten megbocsásson neki, és megszabaduljon a pokolból, amelyet megérdemelt, akkor a bűne megvallása által okozott szégyen arra készteti, hogy bocsánatot nyerjen.

Csak az a helyes, hogy az Istent megvető ember megalázza és megzavarja magát.

Adelaide, a bűnös, gyönyörű választ adott az ördögnek. Mivel Isten életmódváltásra hívta, megtért, és azonnal elhatározta, hogy jó gyónást fog végezni; az ördög a szeme elé állította a szégyent, amelyet minden bűne megvallása miatt el kell szenvednie, és ezt mondta neki: “Adelaide, hova mész?” Ő bátran válaszolt: “Mocskos állat, azt kérdezed, hová megyek? Azért megyek, hogy megzavarjam magam és téged is megzavarjalak.”

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 6.