Hit, vallás, szabad akarat – levél egy barátnak

Kedves Barátom,

megint érdekes dolgokat írtál, röviden válaszolok rájuk. A hit -illetve Isten- ugyanúgy adhat megoldásokat, ami pragmatikusabb lehet az emberi megoldásnál. Nekem megadatott személyesen megtapasztalni Isten létezését, ami csodálatos dolog ebben a mélyre züllő világban.

Vallást nem azért kell elfogadni, mert a szülőktől kapjuk (akik Isten munkatársai ebben, a gyermek nevelésében, az Istennek tetsző élet paramétereinek átadásában), de a szülői minta mindenképpen meghatározó ebben az esetben is. Ami vagy HITeles, vagy sem.

Nem hívő szemmel valószínűleg nem (vagy csak nehezen, ill. rosszul) lehet megérteni/feldolgozni egy családtag halálát. Pedig Isten mindenből a lehető legjobbat hozza ki valaki számára, bár ezt sokszor nem tudjuk egy adott pillanatban megítélni helyesen.

Szüleimet -Istennek hála- már megtért koromban tudtam búcsúztatni a földi élettől – édesanyám már nem volt magánál a kórházi ágyon, amikor pár percre beengedtek hozzá feleségemmel együtt, hogy imádkozhassunk érte. Mint megtudtuk, ezután néhány óra múlva halt meg. Édesapám is elég hirtelen vesztette el eszméletét a kórházban, de volt annyi idő, hogy papot tudtam vinni hozzá, és szentségekkel felkészítve indult útjára. Az orvos még azt is elmondta utólag, hogy a betegek kenetének felvétele (ami nála egyben utolsó kenet is volt) után kezdett rohamosan romlani az állapota és néhány óra múlva ő is elment ebből a világból.

Isten szabad akaratot adott az embernek – ezért tart ott a világ, ahol tart. Az e világ ura -a sátán- hatalmas sebességgel kebelezi be az embereket, akik földi életüket nem a kegyelem- hanem a vagyon- és élvezetszerzésre használják. Miért avatkozzon be a Teremtő egy olyan folyamatba, ahol elhull a férgese, akik meg istenhívők, azok szenvedések árán, de így is eljuthatnak hozzá – sajnos az ő országa a földön ugyan itt van, de nem a hívőknek “való”, legalábbis emberi szemmel  nézve.

Abban igazad van, hogy legyünk toleránsak a másik emberrel (“szeresd ellenségeidet”), de ez nem vonatkozik az általuk képviselt nézetekre és tettekre, ha az ellentétes az általunk vallott elvekkel. Kötelességünk megítélni minden ember tetteit vagy szavait a hit alapján: “Ha Atyának hívjátok azt, aki részrehajlás nélkül ítél meg mindenkit a tettei alapján, éljetek istenfélelemben zarándoklástok idején.”  (1Pét 17)

Summa summarum: ellen kell mondani a gyűlöletnek és imádkozni mindazért, ami fontos nekünk, környezetünknek, az országnak és a világnak. Hitünk szerint.

Szeretettel üdvözöl

Laci

Létrehozva 2023. február 23.