Az Egyesült Államokban az abortuszok 63%-át már tablettával végzik

(LifeSiteNews) – Az Egyesült Államokban az abortuszok 63 százalékáért jelenleg a tabletták felelősek – derül ki egy új jelentésből, melynek megállapításai rávilágítanak az abortuszlobbi azon erőfeszítéseire, hogy kijátsszák a születendő életet védő állami törvényeket.

Kedden az abortuszpárti Guttmacher Intézet új kutatást tett közzé, mely szerint 2023-ban az abortuszok 63 százalékát tabletták segítségével hajtják végre, folytatva a nulla százalékról 2000 óta tartó folyamatos emelkedést, amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) először engedélyezte a mifepriszton abortuszhoz való felhasználását. Az arány 2020-ban 53 százalék volt, 2017-ben pedig 39 százalék.

„A gyógyszeres abortuszhoz való fokozott hozzáférés és annak használata valószínűleg az egyik oka annak, hogy a hivatalos egészségügyi ellátórendszerben végzett abortuszok teljes száma országosan 10 százalékkal nőtt 2020 és 2023 között” – áll a jelentésben. „A telemedicinális konzultációt – videó, telefonhívás, sms vagy online platform – és abortusztabletta postázását kínáló amerikai szolgáltatók száma 2022-re 31%-ra emelkedett a gyógyszeres abortuszt kínáló ismert szolgáltatók körében, ami 2020-ban még 7% volt. A kizárólag online működő klinikák 2023 első hat hónapjában a hivatalos egészségügyi ellátórendszerben végzett összes abortusz 8%-áért felelősek, miután 2021-ben először jelentek meg az abortuszszolgáltatók új típusaként.”

A Guttmacher adatai szerint tavaly összesen 1 026 690 abortuszt végeztek, ami 10 százalékos növekedés 2020 óta. Ha ez igaz, akkor ez jelentős visszaesést jelentene az életpártiak számára, tekintve, hogy e két dátum között az amerikai Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, lehetővé téve az abortusz közvetlen betiltását fél évszázad óta először.

Az Amerikai Katolikus Egyetem és a Charlotte Lozier Intézet kutatója, Michael New professzor azonban arra kéri az életvédőket, hogy „némi szkepticizmussal” fogadják ezt az eredményt, mivel az a Guttmacher havi abortuszellátási felméréséből származik, nem pedig a hároméves abortuszszolgáltatói összeírásból: „A Guttmacher saját bevallása szerint a havi abortuszszolgáltatói felmérés számításai ’egy szűkebb adatportfólióból’ származnak, és úgy készült, hogy gyorsabb számítások álljanak rendelkezésre az abortusz gyakoriságáról. Ezt figyelembe véve a 2023-as abortuszbecslések nem biztos, hogy olyan megbízhatóak, mint a Guttmacher korábbi éves abortuszbecslései.”

Miközben az újonnan hatályba lévő állami életvédő törvények valóban pozitív hatással vannak az abortuszokra, továbbra is tény, hogy az abortusztabletta könnyű hozzáférhetősége és államok közötti terjesztése az abortuszlobbi egyik leghatásosabb eszköze a Roe utáni igény szerinti abortusz fenntartására, melyet agresszíven folytatnak, függetlenül attól, hogy milyen kockázatot jelentenek a nők számára, akiket állítólagosan szolgálnak.

Az életvédő csoportok koalíciójának 2020-as nyílt levelében Stephen Hahn akkori FDA biztosnak megjegyezték, hogy az FDA saját mellékhatás-jelentési rendszere szerint az „abortusztabletta 2000 óta több mint 4000 bejelentett mellékhatást eredményezett, köztük 24 anyai halálesetet. A nemkívánatos eseményekről hírhedten keveset jelentenek az FDA-nak, és 2016-tól az FDA csak az abortusztabletta gyártóitól követeli meg, hogy jelentse az anyai haláleseteket.”

Az életvédők arra figyelmeztetnek, hogy mivel a Biden-kormányzat teljesen eltörölte azokat a követelményeket, amelyek szerint az abortusztablettákat orvosi szakember jelenlétében kell bevenni, vagyis közeli orvosi felügyelet vagy orvosi támogatás nélkül ezek az események biztosan növekedni fognak.

„A Charlotte Lozier Intézet tudósai által 2021 novemberében készített tanulmány a Health Services Research and Managerial Epidemiology [Egészségügyi szolgáltatások kutatása és menedzseri epidemiológia] szakfolyóiratban jelent meg – írja New. „Több mint 400 000 abortusz állami Medicaid-adatait elemezték 17 olyan államból, amelyek a Medicaid-programjukon keresztül finanszírozzák az elektív abortuszokat. Úgy találták, hogy az abortusztablettával összefüggő, sürgősségi osztályos látogatások aránya 2002 és 2015 között több mint 500 százalékkal nőtt. A sebészeti abortuszok miatt tett sürgősségi látogatások aránya ugyanebben az időszakban szintén nőtt, de jóval kisebb mértékben.”

2022 novemberében az Operation Rescue arról számolt be, hogy 2022-ben nettó 36 abortuszlétesítmény csökkenés az elmúlt közel 50 év legalacsonyabb számaihoz vezetett, mégis a kémiai abortusz üzletág „megugrott”, a tavaly épült új létesítmények 64 százaléka mifepriszton és misoprostol adagolására specializálódott.

A STAT a Guttmacher Intézet adataira hivatkozva azt írja, hogy a mifepriszton „az Egyesült Államokban végzett abortuszok nagyjából feléért felelős.”

A jövő héten a Legfelsőbb Bíróság a tervek szerint megkezdi a Biden-kormányzat abortusztabletta-szabályozásáról szóló szóbeli meghallgatásokat, amely az életvédők reményei szerint a mifepriszton eredeti, 2000-es FDA-jóváhagyásának felülvizsgálatához is vezethet.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 2.