Nagy Britannia és az asszisztált öngyilkosság

Nagy Britannia és az asszisztált öngyilkosság

2024. szeptember elején, amikor a brit parlament ülésezett, és az asszisztált öngyilkosságról – az úgynevezett halálba segítésről – szóló törvényjavaslat megkezdte az utat a Lordok Házában, az élet kérdéseiért felelős vezető püspök, John Sherrington arra szólította fel a katolikusokat, hogy egyesüljenek imában és együttérző cselekvésben. Forrás

A gloria.tv oldalán megjelent poszt alatt valaki az alábbi érveket sorakoztatta fel az asszisztált öngyilkosság ellenében. A szerk.

1. Az asszisztált öngyilkosság lehetősége elviselhetetlen nyomást gyakorol a betegekre és az idősekre, és arra készteti őket, hogy tehernek érezzék magukat – és anyagi megterhelést jelentenek családjuk és mások számára. A halálhoz való jog elkerülhetetlenül a halál kötelességévé válik – és idővel a másik halálra való jogává.

2. Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legalizálása aláásná a palliatív ellátást -Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be a világban- és a gondozóotthonok munkáját. Az általunk ismert gondozóotthonok végét jelentené, hiszen olcsóbb és kevesebb gond lenne megölni valakit, mint gondoskodni róla. A haldoklókról való gondoskodás, gondozásuk igazi „méltóság a halálban” – nem halálos injekció vagy Sarco-kapszula.

3. Az asszisztált öngyilkosság elfogadhatatlan és erkölcstelen követelést támaszt az egészségügyi személyzettel, orvosokkal és ápolónőkkel szemben. Ez a gyilkolás kiegészítőivé tenné őket. Ez aláásná a beléjük vetett bizalmunkat is.

4. A jogszabály elfogadása után, mint egy vonal a homokban, folyamatosan kúszik előre, és egyre több kategóriát fog lefedni valaki más nézőpontjának megfelelően. Ezt a tényt minden más országban bebizonyították, ahol legalizálták az asszisztált öngyilkosságot és az eutanáziát. Kanadában a halálesetek 5%-a ma már halálos injekció miatt következik be.

5. Az öngyilkosság súlyos vétség Isten, felebarát és önmaga ellen. – Isten ellen, aki szeretetében és gondviselésében életünk ajándékát adta nekünk. Az élet nem a miénk, hogy megszabaduljunk tőle. A felebarát ellen, mert igazságtalanul megszakítja a családdal, nemzettel és más emberi társadalmakkal való szolidaritási kapcsolatokat, amelyekkel szemben továbbra is kötelességeink vannak. – Önmaga ellen, mert az öngyilkosság súlyosan ellentétes az igazságos önszeretettel, ellentmond az ember természetes hajlamának arra, hogy megőrizze és megőrizze életét.

6. Az öngyilkosság nemcsak súlyos bűn, hanem ha szabadon, tudatosan és szándékosan választják, mint egy segített öngyilkosság esetében, akkor halálos bűn. Szintén halálos bűn, ha valaki önként segít öngyilkosságban ily módon. Hogyan lehetne felajánlani az utolsó szertartásokat? És mit igazol az ember, amikor az Úr elé megy, hogy számot adjon életéről – és haláláról?

Létrehozva 2024. október 19.