Dr. Ray Guarendi receptje az egészséges és boldog házassághoz

A pszichológus és EWTN műsorvezető beszél „Egyszerű lépések egy erősebb házassághoz” című legújabb könyvéről.

Dr. Ray Guarendi, katolikus pszichológus, házassági szakértő, férj és 10 örökbefogadott gyermek édesapja, szerző és a Living Right című műsor házigazdája az Eternal Word televíziós csatornán és a The Doctor Is In műsorvezetője az EWTN rádióban, a Simple Steps to a Stronger Marriage (EWTN Publishing) című új könyvében szaktudását, vidám szellemességét és könnyen érthető útmutatásait szövi egybe.

Dr. Ray könyve átélhető mindennapi példákkal és a megfelelő pillanatokban humorral kiegészítve, hogy a példát élővé és emlékezetessé tegye, józan bölcsességeket mutat be 10 egyszerű lépésben, hogy elősegítse a sérült vagy gyenge házasságok gyógyulását, és támogassa a már jó házasságokat, hogy még erősebbé váljanak. Dr. Ray ebben a hónapban Joseph Pronechennel, a Register munkatársával beszélgetett a házasságról és új könyvéről.

Miért látta szükségét, hogy megírja ezt a könyvet?

Akár hiszi, akár nem, egyik nap éppen edzettem, amikor egy barátom megkérdezte: „Írtál már könyvet a házasságról?” Azt válaszoltam: „Nem.” Erre ő: „Pedig kellene.” Így hát megtettem.

Az egyik dolog, ami megmozgatott, az volt, hogy a házasságok többsége nem a patológia miatt bomlik fel, hanem azért, mert a két ember már nem szereti egymást. Elsodródnak egymástól. Abbahagyták azokat a dolgokat, amelyek egykor megszilárdították a kapcsolatukat. Valójában vannak apró dolgok, amiket megtehetnek, hogy valamennyit visszahozzanak. Ez a célom. . Nem feltétlenül tudok foglalkozni egy könyvben a patológiával, például az alkoholizmussal, a bántalmazással, a pornográfiával vagy a házasságtöréssel, de sok ötletet adhatok ahhoz, hogy jobb emberré váljunk a házasságban. A leggyorsabb módja annak, hogy megváltoztasd a házastársadat, ha először saját magadat változtatod meg.

Azt írja „A jó házasság titka nagyrészt az, hogy nincsenek titkok – csak józan, időtálló, kipróbált ötletek, melyeket számtalan olyan ember gyakorolt, aki ezt jól csinálták.” Miért nem veszik ezt észre az emberek?

Túlpszichologizált társadalomban élünk. Beszélünk felvilágosult kommunikációs technikákról; beszélhetünk az érzések megfelelő megosztásáról. Valójában az emberekkel, bárkivel való boldogulás, még a nagyon szoros kapcsolatokban is, néhány egyszerű gondolatra leegyszerűsíthető. A probléma az – gyakran kérdezik ezt tőlem a terápia során: „Mi a legnehezebb része a terápiának?” Erre azt mondom: „Ez nagyon egyszerű – meggyőzni másokat arról, hogy azt tegyék, ami jót tenne nekik és a körülöttük lévő embereknek.” Amikor ezt a könyvet írtam, nagy részét annak szenteltem, hogy megpróbáljam meggyőzni önöket arról, hogy ezek valójában jó dolgok, amiket tenniük kell. A legtöbb ember tisztában van vele, hogy ezek léteznek, de lustaságból vagy ellenállásból nem teszi meg.

Ha ezek a jó dolgok egyszerűek, miért állnak ellen az emberek?

Mert az önös érdekek közbeszólnak. Ha megteszem ezeket a dolgokat, mit kockáztatok, mint ember? Megkockáztatom, hogy visszautasítanak? Megkockáztatom, hogy elintézzenek? Megkockáztatom, hogy sebezhető legyek? Mi történik? Jobb, ha megvédem magam. Tehát amikor ezeket az egyszerű dolgokat megteszem, úgy találom, hogy le kell győznöm a saját egómat és a saját önvédelmemet.

A könyvben végig úgy tanítja és írja le a rossz szokások megtörésének és jó szokásokkal való felváltásának módjait, hogy gyakran humorral élve élénken láttatja az emberekkel, amit mond és magyaráz. Megosztana egy-két példát?

Házastársak jönnek be az irodámba, a házastársukkal kapcsolatos panasszal. Megkérdezem a másik házastársat: „Tudja, hogy miért érzi ezt a házastársa?” Nem igazán. „Miért nem?” Mert még soha nem kérdeztem meg tőle. „Mióta vagytok házasok?” Huszonnégy éve. „24 éve nem kérdezted meg?”

Ezért azt mondom a házastársaknak, hogy nem kell egyetérteniük azzal, ahogy a házastársuk gondolkodik valamiről. De jobb, ha meg tudják érteni. Az emberek szinte jobban akarják, hogy megértsék őket, mint azt, hogy egyetértsenek velük.

Tegyenek fel kérdéseket. Ez a kommunikáció legegyszerűbb módja. Csak tegyen fel kérdéseket. „Miért nem akarsz elmenni arra a partira?” Mert a sógorod is ott van. „Mi van a sógorommal?” Ó, egy olyan mogorva egyéniség, és ilyen megjegyzést tesz a politikáról, és ezt a megjegyzést teszi a vallásról. „Oké, akkor hogyan kerüljük el őt?” Más szóval, amit a házastársaknak mondok: Bele tudsz látni a házastársad fejébe? Tudod, hogy miért gondolkodik úgy, ahogyan gondolkodik? Megdöbbentő, hogy milyen sokan nem tudják. Ezért az egyik apró javaslatom a következő: Csak tegyen fel kérdéseket.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 9.