A texasi szívhangtörvény jóval több mint 10,000 csecsemőt mentett meg az abortusztól

Csütörtökön a Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely a texasi szívhangtörvény hatását elemzi. A törvény 2021. szeptember 1-jén lépett hatályba, és a magzati szívhang észlelése után, általában a várandósság hatodik hetétől védi a magzatot.

A JAMA tanulmánya a 2016 és 2022 közötti havi születési adatokat elemezte mind az 50 szövetségi államban és a DC körzetben. Megállapította, hogy a Heartbeat Act 2022 áprilisa és 2022 decembere között 9 799 további szüléssel járt együtt Texasban. Röviden, a texasi Heartbeat Act havonta több mint 1000 életet ment meg.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban megjelent tanulmány megállapításai nagymértékben összhangban vannak a Texas Heartbeat Act témakörű saját korábbi kutatásaimmal.

A Lozier Institute, 2022 novemberi keltezésű tanulmányomban elemeztem a texasi születési adatokat 2019 januárjától 2022 júliusáig, és azt találtam, hogy a Texas Heartbeat Act havonta körülbelül 1000-rel több születést eredményezett. Egy későbbi tanulmányban, amelyet a Midwest Political Science Association éves ülésén mutattam be, 2022 novemberéig elemeztem a texasi születési adatokat, és ismét azt találtam, hogy

a Texas Heartbeat Act havonta több mint 1000 életet mentett meg.

A törvény hatályba lépése óta egyes újságírók és tudósok megpróbálták kissebbíteni a törvény hatékonyságát.  A New York Times 2022. március 6-i The Upshot című cikkében azt állította, hogy a Texasban az államon belüli abortuszcsökkenés nagy részét a más államokban abortuszt kereső nők és a postán megrendelhető vegyi abortusztablettához jutó nők ellensúlyozták.

Hasonlóképpen, egy 2022 novemberében közzétett JAMA-tanulmány azt állapította meg, hogy bár az államon belüli abortuszcsökkenés Texasban meghaladta az államon kívüli abortusznövekedést, az államon kívüli abortuszadatok hiányosak voltak.

Összességében nehéz pontos adatokat szerezni azon texasi nők számáról, akik a szívhangtörvény hatálybalépése után más államokban végeztek abortuszt, ezért a texasi szívhangtörvény texasi születésszámra gyakorolt hatásának elemzése módszertanilag sokkal erősebb mód a törvény hatásának felmérésére.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány nagyon üdvözlendő kiegészítése a kutatásoknak, és nagyon szépen mutatja, hogy a texasi szívhangtörvény több gyermek születését és több megmentett életet eredményez.

LifeNews Megjegyzés: Michael J. New az Amerikai Katolikus Egyetem Busch School of Business adjunktusa és a Charlotte Lozier Intézet munkatársa.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. július 6.