Az életvédő német püspök felszólítja a társadalmat, hogy az abortuszra az „áldozat szemszögéből” tekintsen

 (LifeSiteNews) – Rudolf Voderholzer német püspök felhívást intézett „az egész társadalomhoz”, hogy álljanak ki a meg nem született gyermekek mellett, és nézzék [az abortuszt] az áldozat szemszögéből, aki a gyermek az anyaméhben..

A regensburgi püspök a közelmúltban a Radio Horebnek adott interjúban tette ezeket a megjegyzéseket. Voderholzer megjegyezte, hogy a katolikus egyházban történt szexuális visszaélések ügyeiben a püspököknek meg kellett tanulniuk az áldozat szemszögéből nézni a dolgokat. Ugyanígy az abortuszok esetében is az áldozat nézőpontját kellene felvenniük – mondta.

„Ez a felismerés triviálisan hangzik, de az abortusz esetében az emberek gyakran nem hajlandók alkalmazni ezt” – mondta. „Ezért kérek mindenkit, hogy segítsen abban, hogy az abortuszt az áldozat szemszögéből is nézzék.” 

Nem csak arról van szó, hogy egy nő vagy egy pár megszakítja a várandósságot. Az „abortusz” szó ideológiai rövidzárlat. Az embrió nem az anya új és további szerve. Ez egy önálló emberi lény, az élet minden lehetőségével. Ha megölik, megfosztják az önrendelkező jövő minden esélyétől […]

Voderholzer kifejtette, hogy a meg nem született élet védelme nemcsak a keresztény hit miatt, hanem az ész és a természetes erkölcsi törvény alapján is kötelességünk.

„Ezek a jogok minden emberi személy életére vonatkoznak a fogantatás első pillanatától az utolsó leheletéig, függetlenül attól, hogy az adott személy megfelel-e mások vagy a társadalom esztétikai, gazdasági vagy egyéb elvárásainak és elképzeléseinek” – mondta. 

Minden emberi személy öncélú, [és] ennek megfelelően nem szabad feláldozni más érdekeknek. Ezek az elemi felismerések, amelyeket mindenekelőtt a nagyszerű német filozófia dolgozott ki, nyilvánvalók az emberi ész számára.

A német prelátus azt is elmondta a hallgatóságnak, hogy az egész judeo-keresztény hagyományban a gyermeket áldásnak tekintik, és hogy maga Isten is egykor egy meg nem született gyermek alakját vette fel: „Minden születés annak bizonyítéka, hogy Isten az élet barátja. A Fiú megtestesülésével pedig maga a Háromszemélyű Isten vette fel az anyaméhben növekvő gyermek perspektíváját.”

Voderholzer az interjút a következő szavakkal zárta: „A leggyengébb rész azonban ez a kis lény, valóban ez az emberi lény. Ő teljesen tehetetlen és védtelen. Álljunk együtt mellette!”

Voderholzer a közelmúltban felszólalt a németországi szinodális út heterodoxiája és a vatikáni Pachamama-bálványimádás ellen. Ugyanakkor a hagyománytisztelő katolikusok kritikáját is kiváltotta, amiért Ferenc pápa Motu Proprio Traditionis Custodes rendelkezésének kihirdetése után súlyos korlátozásokat vezetett be a hagyományos latin misére.

A cikk forrása angolul

Létrehozva 2023. január 6.