A lista, amely megmentette a házasságom

Amire egy, a férjem hiányosságairól készített leltár megtanított

Eljött a nap. Olyan hosszan kitartottam a házasságomban, amennyire csak tudtam. Egyszer, mikor a férjem, Bill elment dolgozni, összecsomagoltam egy táskába magamnak és a 14 hónapos fiamnak és eljöttünk otthonról. Ez volt az egyetlen év a házasságom alatt, amikor ugyanabban a városban éltünk a szüleimmel. Nyilvánvalóan a lehetőség, hogy kényelmesen a mamámhoz és a papámhoz szaladhatok, könnyebbé tette a döntésemet, hogy elhagyom Billt.

Mérgesen és könnyes arccal léptem anyukám konyhájába. Tartotta a gyereket, mialatt elzokogtam a függetlenségi nyilatkozatomat. Egy kézmosással és egy csésze kávéval később, a mamám megígérte, hogy apával együtt segíteni fognak nekem.

„De mielőtt elhagyod Billt,” – mondta, „van egy feladatom a számodra, amit végig kell csinálnod.”

Anya letette az alvó kisfiamat, elémtett egy üres papírt és egy tollat, majd a lap közepén húzott egy függőleges vonalat. Megkért, hogy a bal oldalra írjam le az összes olyan dolgot, amit Bill tesz és lehetetlennek tartom, hogy együtt éljek vele. Miközben az elválasztó vonalat néztem, azt gondoltam, a jobb oldalon majd az összes jó tulajdonságot kell majd felsorolnom. Biztos azt akarja elérni, hogy a bal oldali rossz tulajdonságok listája hosszabb legyen. Ez egyszerűnek tűnik, gondoltam. Gyorsan telefirkáltam a bal oldalt.

Bill sosem veszi fel a földről a ruháit. Sose szól ha elmegy. Alszik a gyülekezetben. Kínos, gusztustalan szokásai vannak, mint például turkálja az orrát vagy a vacsoraasztalnál böfög. Még sosem vett nekem szép ajándékokat. Mindig visszautasító a ruhapróbálásnál. Zsugori ha pénzt kell adni. Nem segítene a házimunkában. Keveset beszél velem.

Kicsit önelégülten azt mondtam: „Gondolom most megkérsz, hogy a jobb oldalra írjam le Bill jó tulajdonságait.”

„Nem”, mondta. „Már tudom melyek Bill jó tulajdonságai. Inkább mindegyik rossz mellé írd le azt, hogy hogyan reagálsz rájuk. Mit csinálsz?”

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2022. december 21.