Hogyan állítsuk helyre a családi karácsonyt

A karácsony az az évszak, amelynek örömmel “kellene” eltöltenie minket. Pihennünk kellene. Időt kellene töltenünk azokkal, akiket szeretünk. A szokásosnál egy kicsit többet kellene engednünk az élet finomabb dolgainak.

Néhányan pontosan ezt tesszük. A karácsony egy öröm.

Sokan közülünk azonban szeretni akarják a karácsonyt. Tudjuk, hogy “kellene”. Csak éppen, nos, úgy tűnik, nem vagyunk képesek rá. Az időhiány és az anyagi megterhelés párosul a nagy tömeggel, a karácsonyi ünnepek előkészítésével és a ROKONSÁGGAL!  Szeretjük a családunkat. Szeretjük az apósunkat. Csak nem nagyon szeretünk a közelükben lenni, különösen karácsonykor.

Az ok?

Néhány rokon nem igazán érti. A ház zsúfoltnak tűnik. A gyerekek szűkösnek érzik magukat. Jim bácsi az asztalnál, a gyerekek szeme láttára kezd el beszélni a Netflix legújabb, vitatott, nem gyerekeknek szóló műsoráról. A nagymama leül a kanapéra, és játszani kezd a telefonján. A bátyád új barátnője sértő megjegyzést tesz a házadra, a főztödre, a politikai nézeteidre vagy a frizurádra. Senki sem veszi a célzást, hogy mikor van itt az ideje hazamenni. Legalább három ember túl sokat ivott. És mindenki azt nézi, hogy te főzöl és takarítasz!

És mindez csak fokozódik, ha utazni kell, tehát pizsamapartira van szükség. Most olyan emberekkel navigálsz a térben, akiket szeretsz, de nem feltétlenül kedvelsz mindig, különösen, ha megosztod velük a teret.

Talán ez egy túlzó karikatúra. De mindannyiunkkal előfordult már az a kellemetlen karácsonyi időszak, amikor a kimerültség uralkodik, mindenki átjön karácsonykor, és nagyon idegesek vagyunk a legutóbbi nagy összezördülés miatt, ami jelentős súrlódásokat okozott a családban.

Ebben a cikkben 7 stratégiát osztok meg veled, amivel legyőzheted a karácsonyi Grincset, és visszaveheted a karácsonyodat!

1. Hozz létre némi struktúrát

Tudom, hogy ez szörnyen hangzik. Tudom, hogy azt gondolod, hogy “nem lehet”, én csak pihenni akarok. De hallgass meg!

Ha van egy vázlatod a délutánodról vagy estédről, akkor közölhetsz néhány általános elvárást mindenkivel. Mikor lesz mindenkinek étkezése? Korán vagy későn lesz az ajándékozás? Vannak tartalék tevékenységek arra az esetre, ha a gyerekek panaszkodni kezdenének, hogy unatkoznak? Vannak olyan hagyományok vagy a hittel kapcsolatos prioritások, amelyeket rögzíteni kell?

Lehet, hogy nem kell ilyen dolgokra felkészülni, de ha készen állnak a rollerek, letölthető és indításra kész karácsonyi film vagy a kedvenc sétátok feltérképezve, akkor átirányíthatjátok az embereket, ha a dolgok bonyolulttá válnak. Gyerekek veszekednek? Küldjük ki őket játszani valamilyen játékot, kapcsoljuk be a Netflixet, vagy küldjük el őket sétálni. Ugyanez vonatkozik a felnőttekre is. Sosem tudhatod, kinek van szüksége egy kis figyelemelterelésre vagy átirányításra karácsony napján.

2. Gyakorold az elfogadást

Lehet, hogy a gyerekeid nyöszörögnek és nyafognak. A partnered lehet, hogy apatikus lesz, vagy nem igazodik a nézeteidhez. Ha egyszerűen elfogadod, hogy a dolgok így állnak, az hasznos megközelítés lehet számodra, hogy átvészeld a napot. De a gyerekeid számára is hasznos lehet. Utálják, ahogyan egy nagyszülő lekezelően beszél velük, vagy ahogyan bánik velük? Viccelődjetek ezzel kapcsolatban. Fogadjátok el, hogy ez megtörténik, és kössetek fogadást velük, hogy hányszor fogják azt a “dolgot” mondani vagy tenni. Bátorítsátok őket, hogy mindig legyenek udvariasak,de találjatok ki saját vicceket, amelyeket négyszemközt is megoszthattok, hogy elősegítsétek annak elfogadását, hogy “ez már csak így van”.

Ha a párod másképp látja a dolgokat, mint te, lásd a világot az ő szemével. Mit jelent számára, hogy a családja körülötte van? Miért reagálnak úgy, ahogyan reagálnak? Hogyan tudnád támogatni őket abban, hogy jobban átvészeljék ezeket a kihívásokat?

3. Formáld az örömödet

Mi okoz neked örömet karácsonykor? Egy jó könyv a medence mellett? Egy kedvenc étel? Az ölelkezés és az ajándékok az ágyban a gyerekekkel karácsony reggelén? A díszítés és a főzés lehetősége? Adj teret az öröm és a boldogság pillanatainak az előkészületek során és a karácsony napján.

Idén karácsonykor válaszd a hálát, a megbocsátást, a szolgálatot és a kapcsolatot. Idén karácsonykor válaszd az örömöt.

4. Feltételezd a legjobb szándékot

Lehet, hogy az apósod sértő dolgokat mond, különösen akkor, ha ivott egy-két pohárral. Amit mond neked, lehet, hogy bűzlik a politikai inkorrektségtől. Lehet, hogy sérti az érzékenységedet. És lehet, hogy igaza van! De minden valószínűség szerint valami számára fontosat próbál megosztani. Hisz abban, hogy igaza van, és azt szeretné, ha felismernéd a bölcs útjait.

Ugyanez vonatkozik a kertre, a főzésre, a gyerekekre vonatkozó megjegyzésekre is… a rokonaid a maguk esetlen módján próbálnak segíteni azzal, hogy rámutatnak minden hibádra és mindenre, ami rossz azzal, ahogyan az életedet éled. Ez ügyetlen. Rosszul gondolkodnak. Nem helyénvaló. De… próbálkoznak. Persze nem úgy, ahogy te szeretnéd, hogy próbálkozzanak. De próbálkoznak. Tegyük fel, hogy a legjobb szándékkal teszik, és könnyebben fogod megemészteni.

5. Találjátok meg a módját, hogyan szolgálhatjátok egymást

Egy bölcs mentorom azt tanította nekem, hogy ahogy szolgálunk másokat, úgy nő az irántuk érzett szeretetünk. És ahogy nő a mások iránti szeretetünk, úgy vágyunk arra, hogy még jobban szolgáljuk őket. Találj örömet a családod szolgálatában. Fejezd ki háládat nekik, amiért időt szakítanak arra, hogy a családoddal legyenek, amikor más alternatívákat is választhattak volna karácsonykor (még akkor is, ha úgy gondolod, hogy te jobban örültél volna neki). Miközben szolgálod őket, figyeld a megbecsülésüket. Érezd a szeretetet. A tippem: a családod kiszolgálása közelebb hoz titeket egymáshoz. Tegyétek önként, elvárások nélkül, és érezzétek, ahogyan ez elmozdítja a szíveteket.

6. Gyógyítsd a sebeket

Mindannyiunk szívében van valami, hogy vágyunk a rokonok közelségére. Biológiailag és pszichológiailag hajlamosak vagyunk arra, hogy kapcsolódni akarunk a családunkhoz, megosztani az elköteleződést és az élményeket, és egyszerűen csak együtt lenni. Amikor ezek a kapcsolatok megszakadnak, a karácsonyi időszak és más ünnepi családi alkalmak elszigetelődhetnek. A sebek elgennyesedhetnek. Néha a legjobb módja annak, hogy a családot közel érezzük magunkhoz, ha lenyeljük a büszkeségünket, elismerjük a hibáinkat és bocsánatot kérünk. A feltétel nélküli bocsánatkérés (amikor nem követeljük, hogy a mi bocsánatkérésünkre ők is bocsánatot kérjenek) meggyógyítja a családokat, és örömtelivé teszi az együttlétet.

7. Szolgálj egy magasabb célt

Ha közös céllal jövünk össze, különösen, ha az mély és értelmes, a nehézségeket le lehet küzdeni, és a kapcsolatok megerősödhetnek. Néhány család arra használja a karácsonyt, hogy közösen adakozzanak egy ügy érdekében, vagy önkénteskedjenek a közösségben. Vannak, akik úgy döntenek, hogy családként dolgoznak azon, hogy karácsonyi fényekkel díszítsék fel otthonukat és udvarukat, amelyek örömet okoznak a szomszédságnak. A vallásos háttérrel rendelkezők számára pedig a vallási szerepvállaláson keresztül végzett szolgálat szintén összekötheti a családokat és erősítheti a kapcsolatokat.

Ha minden más kudarcot vall…

Ez a 7 stratégia közelebb hozhatja a családokat karácsonykor. De néha, bármennyire is igyekszünk, a családi rendezvények egyszerűen túl nehéznek bizonyulnak. Előfordulhat, hogy nem tudtok kijönni egymással. Amikor ez történik, a következő három ötlet segíthet:

Maradj udvarias! Csak vigyorogj és viseld el a dolgot. Néhány óra (vagy nap, ha maradnak) múlva vége lesz az egésznek.

Állítsd alacsonyra az elvárásaidat. Ez a boldogság titka. Az alacsony elvárások azt jelentik, hogy ha a dolgok úgy mennek, ahogyan várnád, az nem okoz csalódást. Alacsony elvárásokkal viszont könnyebb kellemesen meglepődni.

Állíts fel határokat. Nem baj, ha azt mondod: “Jeff, az elmúlt három évben voltak problémáink. Idén az alkohol nem kerül az asztalra.” Ha Jeffnek problémája van (és a sajátját akarja hozni), mondhatod, hogy “Nem. Idén nem”.

Ez a két utolsó lehetőség pedig segíthet a stresszes családi összejövetelek kezelésében:

Állítsd be a napodat úgy, hogy néhány “váratlan” barát pont a megfelelő időben ugorjon be, hogy enyhítse a nyomást. Egy barát vagy szomszéd látogatása mindenkinek feldobja a hangulatát, ad egy kis pihenőt, és arra ösztönzi a családot, hogy a legjobb formáját hozza.

Mondd le! Néha tényleg túl sok lehet az egész. Ha egyszerűen nem tudsz szembenézni vele, ne tedd.

Végső soron senki sem teheti tönkre a karácsonyt. Mi döntünk. Persze, a családunknak lehetnek furcsaságai és kihívásai. De mi döntjük el, hogy bosszankodunk-e. Mi döntjük el, hogy megsértődünk-e. Mi döntjük el, hogy mit válaszolunk. Nem a rokonaink dühítenek fel. Te döntesz úgy, hogy azzá válsz.

Idén karácsonykor válaszd a hálát, a megbocsátást, a szolgálatot és a kapcsolatot. Ezen a karácsonyon válaszd az örömöt.

Dr. Justin Coulson bestsellerszerző, férj és hatgyermekes apa. *Ezt a cikket Dr. Coulson Boldog családok blogjának engedélyével nyomtattuk újra. Az eredeti cikket itt olvashatja.

 Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. december 13.