Az örökbefogadás mindent megváltoztat a világon egy gyermek számára

Dr. Ray Guarendi mérlegeli az új családtagok befogadásával kapcsolatos fontos dolgokat

A szerkesztő megjegyzése: Az adoptálás Dr. Ray Guarendi tanácsait kínálja a házaspárok által az örökbefogadással kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszokon keresztül. Ez a részlet egy olyan kérdésre összpontosít, amely azt firtatja, hogy idősebb szülőként bölcs dolog-e a család bővítése.

A szülői létben való öregedésünknek vannak előnyei és hátrányai is. Egyrészt a vége felé már nem volt annyi energiánk, mint az elején. Keményebben kellett dolgoznunk a felügyelet érdekében, a megvalósításért és a folyamatos követésért.  Másrészt kevésbé voltunk feszültek, lazábban álltunk a gyerekekhez, és gyakorlottabbak voltunk a fegyelmezésben. Jobban tudtuk, hogy mikor kell riadót fújni, és mikor volt múló gyerekes hülyeség.

Összességében a feleségem szerint a kor jobb szülőkké tett bennünket. Szerintem ez csak azért van, mert ő nő. Apukaként ragaszkodom ahhoz az illúzióhoz, hogy egyszerre négy gyereket is le tudok birkózni. Ezt akkor is megtehetném, ha még óvodások lennének.

Mivel az emberek egyre később házasodnak és egyre később próbálnak gyereket vállalni, a meddőségi ráta is egyre nő. Így a leendő örökbefogadó szülők átlagéletkora is emelkedik… Végső soron nem annyira az életkoruktól, mint inkább a kitartásuktól függ, hogy örökbe tudnak-e fogadni vagy sem.

Ahogy az egyik anya mondta: „Még több anya maradt bennem.”

Természetesen a szülők ritkán szűnnek meg szülőnek lenni. Anyám még a negyvenes éveimben is kötelességének érezte, hogy megkérdezze tőlem: „Nálad van a kabátod?”, valahányszor a hőmérséklet tizennyolc fok alá süllyedt. „Éhes vagy?”, látogatásonként átlagosan hatszor, és „Befejezted az összes antibiotikumot?”, valahányszor torokgyulladásom volt. A mai napig hálás vagyok neki, hogy még mindig a kisfiaként tekint rám.

Valami hasonló lehet a háttérben a ti esetetekben is.

A gyerekeid jobban teszik, ha felkészülnek arra, hogy felnőtt korukban még több anyu-és- apu-féle gondoskodó szeretetre számíthatnak. Továbbá, úgy hangzik, mintha most közvetlenebb, gyakorlatiasabb szülői magatartásra vágynátok. Ezért gondolkodtok azon, hogy még egy embert hozzatok be az otthonotokba, méghozzá egy kiskorút.

Amit talán elvesztettél a fiatalkori lendületből, azt megtaláltad a veterán hozzáértésben. Sok mindened van, ami évekkel ezelőtt nem volt: tapasztalat. Háromszor tetted meg ezt a szülői utat. Felbecsülhetetlen értékű, amit szereztél. Készen állsz arra, hogy újra használd.

Megkaptad a szeretetet; most egy-két újabb címzettet keresel.

Az „idősebb gyermek” gondolkodásmódotok gyakori a veterán szülőknél. A csecsemőtől a kisgyermekkoron át az óvodásig, az óvodáskorú gyermektől a tizenéves korig és tovább hosszabbnak és fárasztóbbnak tűnhet, mint huszonegynéhány évvel ezelőtt (bár az unokákat nevelő nagyszülők esetében minden idők legmagasabb szintjén van). Akkor is, ha már voltak gyerekeid.

A fiatalabb, gyermektelen párok esetében nem. Az, hogy egy idősebb gyermek felé tekintetek, egyszerre lehet praktikus és önzetlen.

Emellett egy idősebb gyermek szinte mindig egyenlő a nehezebben elhelyezhető gyermekkel.

Ön rendelkezik a készségekkel, a tudással, a forrásokkal, a családdal – mindezek egy jó második próbálkozásra utalnak. Valamikor az örökbefogadás talán csak a radarképernyőn tűnt fel. Elmerültél a családi élet elfoglaltságában. Most, hogy ez a nyüzsgés halkul, az örökbefogadás gondolata is felmerül.

Mint már említettem, a korod nem jelent nagy akadályt, különösen, hogy nem csecsemőre gondolsz. Az sem jelent akadályt, ha először nevelőszülő szeretnél menni. Valószínűleg egy idősebb gyermeket szívesen elhelyeznének nálatok, és az örökbefogadás is lehetséges.

Mit gondolnak majd a nagyobb gyerekeid, hogy ismét belevágsz a szülői létbe?

Mindegyiküknek megvan a maga személyes nézőpontja. Éleslátók, ugye? A válaszok az „Ez csodálatos” és a „Megőrültél?” közötti skálán mozoghatnak. Bármit is gondolnak jelenleg, az nincs kőbe vésve. Reflexszerű reakcióik nem biztos, hogy megbízhatóan jelzik, hogy végül elfogadják a döntésedet vagy az új testvérüket.

A ti gyermekeiteket szerető, stabil szülők nevelték? Feltételezhetem, hogy igen? Akkor jobban meg kellene nekik érteniük a ti döntésetek mögött álló okokat. Évekig nézték, ahogy anya és apa családot alapított. Mindez segíthet nekik megérteni, hogy miért akarod azt tenni, amit tenni akarsz. Röviden fogalmazva, azok a gyerekek, akiket sokat szeretnek, hajlandóbbak sokat szeretni.

Válaszoljatok minden kérdésre, ami a gyerekeiteknél felmerülhet. Használjátok azt az érvelést, amit a feleségem és én használtunk, amikor újra örökbefogadásra készültünk: „Olyan nagyszerű gyerekek vagytok. Több ilyen gyerekkel szeretnénk, még több ilyet.”

Lényegében ez az egész ötletelés a ti gyerekeitek hibája. Ha ők nem tették volna olyan széppé a családi életet, akkor nem akarnátok többet belőle.

Sokáig fog tartani az örökbefogadás? Valószínűleg nem. Csak a mi szövetségi államunkban sok ezer tíz év feletti gyerek vár szülőkre.

Egy történet szerint egy kisfiú egy tengeri csillagokkal teli tengerparton sétált, és időnként visszadobott egyet a tengerbe.

Egy gyakorlatiasabb felnőtt megjegyezte: „Ennyi tengeri csillaggal nem tudsz mit kezdeni.” A kisfiú így válaszolt: „Nem mindegyikkel, de amiket visszadobok, ez a világon számukra mindent megváltoztat.”

Annak a gyereknek, akit befogadsz, mindent megváltozhat a világában, és a tiédben is.

Forrás angol nyelven

Dr. Ray Guarendi

Létrehozva 2023. október 26.