Distinguo

Distinguo[1]

Mikor látjuk, hogy a nyomtatásban és a pódiumon milyen szégyentelenül visszaélnek a változó és kétértelmű jelentéssel bíró vitatott kifejezésekkel, szívünkben azt kívánjuk, hogy minden olvasó és hallgató olyan védekező páncélzatot kapjon a nevelése által, hogy képes legyen felkiáltani: Distinguo.

Mert fegyvertelenül engedjük ki fiainkat és lányainkat egy olyan korban, amikor a páncélzatra még soha nem volt ekkora szükség. Azzal, hogy mindenkit megtanítottunk olvasni, kiszolgáltattuk őket a nyomtatott szónak. A film és a rádió feltalálásával biztosítottuk, hogy az olvasástól való idegenkedés nem védi meg őket a szavak szüntelen sorozatától. Nem tudják, mit jelentenek a szavak; nem tudják, hogyan hárítsák el azokat, hogyan tompítsák azok éleit, vagy hogyan dobják vissza őket; érzelmeikben a szavak prédái, ahelyett, hogy intellektusukban a szavak urai lennének. Mi, akik 1940-ben megbotránkoztunk, amikor férfiakat küldtek páncélozott tankok ellen harcolni puskákkal, nem botránkozunk meg, amikor fiatal férfiakat és nőket küldenek a világba, hogy a tömeges propaganda ellen harcoljanak szórványos „témákkal”; és amikor egész osztályokat és egész nemzeteket hipnotizálnak a varázsigék művészetével, van bennünk annyi szemtelenség, hogy megdöbbenjünk.”

Az oktatás fontosságáról szájhősködünk – csak szájhősködünk, és csak alkalmanként adunk egy kis anyagi támogatást; kitoljuk az iskolaelhagyási korhatárt, nagyobb és jobb iskolák építését tervezzük; a tanárok lelkiismeretesen szorgoskodnak az iskolaidőn belül és kívül, amíg a felelősség teherré és rémálommá nem válik; mégis mindez az odaadó erőfeszítés nagyrészt meghiúsul, mert elvesztjük a tanulás eszközeit, és ezek hiányában csak elfuserált és darabos munkát tudunk végezni. … Distinguo. Szeretném, ha ebben a mondatban minden fogalmat meghatároznának.

Dorothy Sayers, The Lost Tools of Learning (Paper read at a Vacation Course in Education Oxford, 1947)

Forrás angol nyelven

 

[1] A Distinguo egy saját fejlesztésű szoftveralkalmazás a szemantikus kereséshez, amely leírási logikán alapul, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kulcsszavak helyett a jelentés alapján keressenek. Ez az API lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alkalmazásukba integráljanak egy eszközt a természetes nyelv elemzésére, majd a lekérdezés és a célszöveg közötti szemantikai „távolság” mérésére.

Létrehozva 2023. június 20.