Az egyház alatt megnyíló demográfiai lefolyó

Egy kis statisztika a tradicionális  (TLM) és a Novus Ordo (NOM) szentmise résztvevőinek szemléletkülönbségéről. A szerk.

Volt egy folyamatos vitám egy barátommal, aki azt állította, hogy egy nap a hagyományos latin mise lesz az egyetlen mise a latin rítusú egyházban (bocsánat, ambrusi liturgikus rítus! Nem rátok gondoltunk, de azt hiszem, a dominikánusokat ideértjük, stb.). Sokáig hebegtem.

Odáig jutottam, hogy újraértékeljem a gondolataimat, különösen annak fényében, hogy az USA-ban hatalmas csapást mért a COVID-1984 az egyházra. Régóta mondom, hogy egy demográfiai lefolyó fog megnyílni az egyház alatt. Az idő feltartóztathatatlan változása a „biológiai megoldást” alkalmazza mindannyiunkra. Sok tapasztalt katolikust veszítünk el, és velük együtt a pénzügyi támogatásukat is. A gyerekeik már régen elmentek.

A korona vesztegzár melodráma csak felgyorsította a lefolyónyílás megnyitását. Gyanítom, hogy jó néhány ember, aki alig járt eddig templomba, el fog tűnni nagyjából örökre. Úgy gondolom azonban, hogy egy erősebb Egyház és erősebb püspökök egy kicsit változtathattak volna ezen.

Azonban, úgy gondolom, hogy sok hagyományos szentmise folytatódott, és a tradicionalista papok megtalálták a kreatív módját, hogy ez így menjen tovább.

Nincs meg a teljes felmérés. Nagyon szeretném látni azt.

Azonban a Catholic Monitor honlapján megláttam ezt. Íme néhány eredmény a hagyományos latin szentmise tárgykörben végzett felmérésből, melyet Fr. Donald Kloster végzett el.

Nézd meg az eredményeket. Vess egy pillantást ezekre:

Teljesíti a vasárnapi [szentmise] kötelezettséget: TLM (tradicionális): 99%, NOM (Novus Ordo): 22%

Támogatja az abortuszt: TLM: 1%, NOM: 51%

Legalább évente egyszer szentgyónás: TLM: 98%, NOM: 25%

A fogamzásgátlás támogatása: TLM: 2%, NOM: 89%

Azonos neműek házasságának támogatása: TLM: 2%, NOM: 67%

„A TLM résztvevői 5-ször többet adakoznak gyűjtéskor” Fr. Kloster szerint.
(Catholic Herald, “A hagyományos latin mise résztvevői többet áldoznak és ortodoxok”, egy 2019. február 27-i tanulmány szerint)

Termékenységi ráta: TLM: 3.6, NOM 2.3

Még mindig hiszem, hogy ahogy a lefolyó kiszélesedik, a két fő csoport erős marad, azok, akik a hagyományt akarják, és azok is, akik evangélikus háttérből térnek meg, és néhány karizmatikus, mély áhítattal. Ezek a csoportok megtalálják egymást. Lesz néhány súrlódási pont az úton, de megkezdik az integrálódást. Ezt pedig látni lehet majd.

A cikk forrása angol nyelven, illetve egy másik írás Fr. Donald Kloster tollából

Létrehozva 2020. október 27.