A házastársi hűség a házasság előtt kezdődik

“Az a jó, ha valaki fiatal korában kiéli magát, mert akkor nem fog rátörni a kíváncsiság és a vágy az ismeretlen iránt, amikor már házasságban él. Mindent ki kell próbálni, meg kell tapasztalni, majd továbblépni. A békés, nyugodt, hűséges közép- és időskor záloga a viharos ifjúság.” Sokan hiszik ma ezt így, azonban ki kell ábrándítanunk őket. A cikk eredetileg a Férfiak Klubja oldalán jelent meg.

Hűséges későn kezdők

A legújabb agykutatási eredmények például összefüggést mutattak ki a korán elkezdett szexuális élet és az elköteleződésre való képtelenség között.  Joe S. McIlhaney Jr. és Freda McKissic Bush mindketten szülész-nőgyógyász kutatóorvosok, Hooked, New Science on How Casual Sex Is Affecting Our Children (Fennakadva, Új tudományos eredmények arról, milyen hatással van az alkalmi szex a gyerekeinkre) című könyvükben például arról számolnak be, hogy minél fiatalabb korban kezdi el valaki a szexuális életet az elköteleződés vágya nélkül, annál inkább csökken a képessége a későbbi elköteleződésre. Ez lesz számára a „norma”, amit nagyon nehéz megváltoztatni. A statisztikai eredmények is ezt támasztják alá. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (Betegség Felügyelet és Megelőzés Központ) egy felmérése szerint azon lányok közel 60%-ának, akik 16 éves koruk előtt szerzik az első szexuális tapasztalatukat, hat vagy több szexuális partnerük lesz az életük során, míg azoknál a lányoknál, akik 20 éves koruk után szerezték az első szexuális tapasztalatukat, csak 15,2% ez az arány, míg több mint a felüknek mindössze egyetlen szexuális partnere lesz egész életében – a férjük. A szexuális hűség pedig a hosszú, boldog párkapcsolat titka. (Ma a két legfontosabb válóok a hűtlenség és az alkoholizmus.)

Hátra van még egy kutatás, és az abból készült grafikon ismertetése, amiről a témában jártas szakértők azt mondták, hogy „az egyik legfontosabb összefüggés a társadalomtudományban”. Ebben a felmérésben azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a szexuális partnerek száma és egy házasság tartóssága között. Az alábbi grafikonban foglalták össze az eredményeket. 

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. szeptember 16.