„Csináld magad” lelkigyakorlat az időszűkében élőknek

Amit Theresa Aletheia Noble FSP nővér javasol, és amit szinte mindenki számára megvalósíthatónak tart, a havi fél- vagy egynapos mini-lelkigyakorlat – nevezhetjük egyszemélyes lelkinapnak is.

„Szóltam lelkemnek: csöndben légy” – írja T. S. Eliot a Négy kvartettben.

„Valahányszor elárulom másoknak, hogy évente nyolc napot lelkigyakorlaton töltök együtt Jézussal, irigykedő pillantásokat vetnek rám – különösen a többgyerekes anyukák” – meséli Theresa Aletheia Noble nővér.

Amit Aletheia nővér javasol, és amit szinte mindenki számára megvalósíthatónak tart, a havi fél- vagy egynapos mini-lelkigyakorlat – nevezhetjük egyszemélyes lelkinapnak is. Nem nyolc nap, az igaz, mégis segítheti, előremozdíthatja a lelkiéletedet. Istent nem kötik az időhatárok. Isten nem ad kevesebb kegyelmet neked azért, mert nem áll tömérdek idő a rendelkezésedre, amit Vele tölthetnél – mert történetesen pelenkák cserélgetésével töltöd a fél életedet. Szent Ignác, a lelkigyakorlatok szerzője azt tartja, akárcsak egy óra elvonulás egy barlangba csodákat tehet; a saját egyórás imádságaiból többet tanult Isten titkairól, mint amennyit a professzorok valaha meg tudtak volna tanítani neki. Egy óra – ennyi is elég lehet.

Úgy tűnik tehát, hogy megéri egy mini-lelkigyakorlatot szervezni magunknak már ebben a hónapban, még ha csak egy reggel jön is össze a végén. Ha van időd filmekre, vagy arra, hogy a telefonod kijelzőjét nézegesd – ami az egész életedet tekintve összesen nagyjából éveket fog jelenteni –, akkor van időd egy mini-lelkigyakorlatra is.

Aletheia nővér öt lépést ajánl az egyszemélyes lelkinap megvalósításához.

1. Kapcsold ki (és tedd el) a telefonodat!

De úgy igazán. Hacsak nem sebész vagy, és éppen ügyeletben, vagy valami valós veszély forog fenn éppen, mindannyian megengedhetjük magunknak, hogy legalább fél napra ne legyünk elérhetőek. Hagyd a telefont a kesztyűtartóban, ha mindenképp szükséged lesz rá – de legjobb, ha otthon hagyod. Tartsd távol magad az e-mailektől, számítógépektől, tabletektől, rádiótól. Amennyire csak lehetséges, legyen tényleg csönd az alatt a rövid idő alatt, amit Istennel töltesz.

2. Kezdd ezt a napot szentmisével!

Ez tökéletes kezdet bármilyen lelkigyakorlathoz. Ha sikerül picivel előbb érkezned, olvasd el előre a napi evangéliumot, és imádkozd át, mielőtt a mise elkezdődik. Ráérsz – próbálj meg tehát szemlélődő módon részt venni a szentmisén. Ne gondolj a jövőre, sem a tennivalóid listájára. Kérd meg az őrangyalodat, hogy segítsen összpontosítani. Amikor magadhoz veszed az Eucharisztiát, kérd meg Jézust, adja meg neked a jó lelkigyakorlat minden kegyelmét.

3. Menj el szentségimádásra!

Rögtön a mise után eltölthetsz kis időt szentségimádással, ha olyan templomba mész, ahol ez lehetséges. Lehet, hogy nem sok idő jut erre, úgyhogy használd ki jól: hagyd, hogy Jézus átitasson. Kérd tőle, hogy adja meg neked a kegyelmet és éleslátást, ami szükséges ahhoz, hogy újra élettel telinek, megtértnek érezhesd magad a rövid kis lelkigyakorlat után.

Az írás elolvasható itt.

 

Létrehozva 2018. május 6.