Engedélyezték a hivatalos zarándoklatokat Medjugorjébe

Henryk Hoser érsek elmondta az Aleteia internetes portál számára, hogy még mindig a pápa az, aki végleges döntést hoz a bizottsági jelentés alapján a jelenések valóságát illetően.

„A Medjugorje iránti áhitat megengedett. Ez nem tilos, és nem kell titokban végezni”- erősítette meg Henryk Hoser, a lengyelországi Varsó-Praga érseke néhány hónappal azt követően, hogy Ferenc pápa elküldte őt Medjugorjé-be, hogy ne a látszat igazságát, hanem a lelkipásztori állapotot értékelje, hogyan gondoskodnak az évente odalátogató több millió zarándokról a helyszínen.

Korábban a zarándoklatokat nem szervezhette hivatalos egyházi személy, bár a hívők magánjellegű utazással vagy más szervezeteken keresztül utazhattak oda. Most megnyitják annak lehetőségét, hogy hivatalosan szervezett zarándoklatokra is sor kerülhessen.

„A küldetésem pontosan a lelkipásztori helyzet elemzése és javaslattétel a tökéletesítésre” – mondta az érsek az Aleteiának a Bosznia-Hercegovinában lévő szentélyhez kötődő szerepéről, ami emberek millióit vonzza, amióta az állítólagos  Mária jelenések 1981-ben elkezdődtek.

“Ma az egyházmegyék és más intézmények már hivatalos zarándoklatokat szervezhetnek. Ez már nem jelenthet problémát – magyarázta az érsek, akit Varsó környéki rezidenciáján értek el. „Ferenc pápa nemrég felkért egy albán bíborost, hogy adja át áldását a hívőknek Medjugorjé-ben” – tette hozzá.

“Tele vagyok csodálattal a munkáért, amit a ferencesek ott csinálnak” – jelentette ki a lengyel prelátus. „Viszonylag kicsi csapattal – csak tucatnyian vannak – nagyszerűen fogadják a zarándokokat. Minden nyáron ifjúsági fesztivált szerveznek. Idén 50 000 fiatal jött a világ minden tájáról, több mint 700 pappal.”

„Nagyszámú gyónó van mindig. Körülbelül 50 gyóntatófülkéjük van, de ez nem elég. Ezek többnyire igen mély gyónások”- mondta.

„Ez valóban egy jelenség. És ami igazolja a hely hitelességét, az a szentély körül megtalálható jótékonysági intézmények nagy száma. És van egy másik nézőpont is: a nagy erőfeszítés, amit a keresztényképzés szintjén tesznek. Minden évben különböző szintű, különböző célközönséghez tartozó csoportok (papok, orvosok, szülők, fiatalok, párok stb.) részére szerveznek konferenciákat.”

“A volt püspöki konferencia, mely a korábbi Jugoszlávia területén működött, a balkáni háború előtt nem tanácsolta a püspököknek zarándoklatok szervezését Medjugorjé-be, de ez már nem releváns” – mondta.

Vannak más helyek, ahol lszintén átomások vannak, mint Kibeho Ruandában, itt a megyéspüspök megengedi az ájtatosságot, de folytatják a vizsgálatot a jelenések elismeréséhez.

Az érsek felfedte, hogy kedvezőnek tűnik annak a bizottságnak a jelentése, melyet a Medjugorje jelenések elemzésére hozott létre XVI. Benedek, Camillo Ruini bíboros vezetésével.

„Megindítónak tartom, hogy mindegyik látnok a családi élet felé fordult” – magyarázta Hoser érsek. „Napjainkban a család rendkívül fontos. Mindegyiküknek van családja. Azok, akik akkoriban tizenévesek voltak, már nagymamák, 37 év telt el azóta! „

„Ezt a döntést a pápának kell meghoznia. Az akta most az államtitkárságon található. Úgy gondolom, hogy most végleges döntés születik “- zárja a beszélgetést Hoser érsek.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2017. december 11.