Az Örökimádás-kápolna átalakító ereje Mexikóban

 

Az Észak-Mexikóban található Juárezt 2008 és 2010 között a világ egyik legveszélyesebb városának tartották a drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmények miatt. Az Örökimádás-kápolna azonban mindent megváltoztatott.

Ciudad Juárezben található az egyik legforgalmasabb határátkelő Mexikó és az Egyesült Államok között; egy folyó (és az országhatár) választja el a texasi El Paso városától. A város fekvésének is tulajdonítható, hogy a drogkartellek közötti harc eluralkodott, és Juárez a világ legveszélyesebb városai listájának elején foglalt helyet.

Mára azonban, köszönhetően annak, hogy jelentősen csökkent a gyilkosságok száma, az 1,3 millió lakosú város lekerült erről a rossz hangzású listáról: a 2010-es 3766 eset helyett 2015-ben 256 ember vesztette életét erőszakos cselekmény következtében.

Ez a javulás természetesen a helyi hatóságok munkájának is tulajdonítható, azonban Patricio Hileman véleménye szerint mélyebb oka van: az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus. “Amikor egy városban éjjel-nappal imádják Istent, az a város megváltozik” – mondta Patricio Hileman, a mexikói pap, akinek célja ezer Örökimádás-kápolna életre hívása Latin-Amerikában.

Patricio Hileman az argentin Mária Rádiónak beszélt arról, hogy 2013-ban misszionáriusok megnyitották az első Örökimádás-kápolnát Juárezben. Abban az időben mindennap átlagban negyven ember vesztette életét, mert két drogkartell harcolt a városért, hogy onnan az Egyesült Államokba juttathassák a drogszállítmányokat: a Juárez és Sinaloa kartellek – az utóbbi feje volt Joaquín “El Chapo” Guzmán Loera drogbáró, akit Mexikó nemrég adott ki az Egyesült Államoknak. Patricio Hileman felidézte, a helyiek arról beszéltek, azért nem ér véget a harc, mert katonák támogatják az egyik kartellt, a rendőrség pedig a másikat.

A hatalomért folyó harcnak ártatlanok is áldozatul estek; a kartellek lakóházakat gyújtottak föl, sokan elmenekültek a városból. Az egyik plébánia kétségbeesett hívei arra kérték a misszionáriusokat, nyissanak Örökimádás-kápolnát a városban, mert “csak Jézus tudja megmenteni őket, csak ő adhat biztonságot”. A misszionáriusoknak csupán három napjába telt, és megnyílt az első Örökimádás-kápolna Juárezben.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2023. december 2.