A keresztények 7 típusa, akikkel Halloween idején találkozhatsz

Nem olyan régen jött divatba nálunk is a Mindenszentek előestéjének megünneplése, amely egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep. Ryan Duncan azt gyűjtötte csokorba, hogyan is viszonyulunk ehhez az egészhez mi, keresztények?

Nehéz más olyan ünnepet elképzelni, amely annyira heves reakciókat váltana ki a keresztényekből mint a Halloween. A hívő emberek között az október 31 kétes hírnévre tett szert, amely cseppet sem pozitív. Erről a napról a vélemények annyira megosztottak és olyan sok indulatot váltanak ki, hogy mostanában számos keresztény egy olyan dilemmával találta szemben magát, ahol mindenképpen döntésre kényszerül.

Vajon nekik is be kellene öltözniük jelmezekbe, ahogy mindenki más is ezt teszi? Vagy valamilyen „Biblia-barát” alternatívát kellene találniuk?  Esetleg úgy ahogy van, el kellene, hogy utasítsák ezt az egész felhajtást?

A fenti kérdésekre a válasz az egyes emberek személyiségétől igencsak függ. Ugyanakkor, az egyszerűség kedvéért (vagy kisarkítva egy kis vicc kedvéért), álljon itt a keresztényeknek az hét típusa, melyekkel Halloween-kor összefuthatsz:

1.    A boszorkányvadász
A „boszorkányvadásznak” a Halloween a szellemi hadviselés estéje. Úgy látják október 31-ét, mint a minden pogány dolog ünnepét, azt az időt mikor a varázslatok ereje elérik csúcspontjukat. Természetesen azon vannak, hogy ima és könyörgés által megtörjék ezeket a démonikus erőket. A „boszorkányvadász” a gyülekezetében tipikusan egy kis csoport vezetésével vagy csoda-összejövetel tartásával tölti a Halloween éjszakát.

De ezeken az eseményeken egyetlen igazi boszorkány sem kerül levadászásra.

2.    A jelmezbálos
Tegyük fel, hogy te is szülő vagy és azt akarod, hogy a gyermeked is élvezze a bulit, amivel a Halloween együtt jár, de nem akarod azon a módon bátorítani erre, ahogy manapság ezt legtöbben teszik. Felnőttként, mégis mit tehetsz az ügy érdekében? Miért ne nevezhetnéd ezt egy jelmezbálnak? A „jelmezbálos” úgy ünnepli a Halloween-t, hogy az estének egy külön jellegzetességet ad, de keresztényi módon.

Ahelyett hogy házról-házra járnál, inkább vidd el a gyermekeidet a helyi gyülekezet parkolójába, ahol az idegen lakások helyett például autótól-autóig tudnak haladni. Ez sokkal kevésbé hátborzongató, mint amilyennek hangzik és számos lehetőség nyílik az egész családnak, például bibliai szereplőknek beöltözve különböző játékokat játszani. Az ilyen szórakozás magában tudja foglalni a Halloween minden örömét bármilyen dráma nélkül, bár lehet, hogy a parkolót meg kell osszad a „boszorkányvadásszal”.

3.    A pokol hírnöke
Miközben egy csontváznak öltözött lehetőségként tekint az egész család megnevettetésére, a „pokol hírnöke” számára ez egy nagyszerű alkalom, hogy hirdesse a sokak számára megkérdőjelezhető és hátborzongató evangéliumot. „Ha Halloween-kor az embereknek megijedni támad kedvük, akkor miért nem ijednek meg inkább Isten ujjától?” – hangzik az érvelésük.

Ahogy a nevük is sugallja, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a pokolról való beszéddel érjenek el borzongást.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2022. október 30.