Kézirat a purgatóriumból (6)

Az 1877-es esztendő lejegyzései

A magyar fordítás christianae.wordpress.com forrásmegjelöléssel terjeszthető.

1879/1

1879. szeptember, lelkigyakorlat

Látjuk Szent Mihályt, úgy, ahogy az angyalokat lehet látni; nincs teste. Ő jön a purgatóriumba mindazon lelkekért, akik megtisztultak, mivel ő vezeti őket a mennybe. Igen, igaz, a szeráfok közé tartozik, ahogy Monsignor mondta. Ő a legfőbb angyal a mennyben. Őrangyalaink is el szoktak jönni meglátogatni, de Szent Mihály sokkal szebb náluk! A Szűzanyát testestől látjuk. Ünnepein szokott a purgatóriumba jönni, és sok lélekkel tér vissza a mennybe. Míg velünk van, nem szenvedünk. Szent Mihály szokta kísérni; amikor viszont Szent Mihály egyedül jön, ugyanúgy szenvedünk, mint egyébként.

Azért beszéltem a nagy és a második purgatóriumról, hogy megértse. Azt akartam ezzel mondani, hogy a purgatóriumban különböző fokozatok vannak. Így azt a helyet nevezem nagynak, ahol a legbűnösebb lelkek tartózkodnak, ahol én is két évig voltam úgy, hogy semmilyen jelét nem adhattam gyötrelmeimnek, majd azt az évet, amikor a panaszkodásomat hallotta; tudja, még ott voltam, amikor szólni kezdtem önhöz.

A második purgatórium még mindig a purgatórium, mégis más, mint az első; ott is sokat kell szenvedni, de kevesebbet, mint az első purgatóriumban. Végül van egy harmadik hely, a vágyakozás purgatóriuma. Ott nincsen tűz. Azok a lelkek vannak ott, akik nem vágytak eléggé a mennyországra, akik nem szerették eléggé a Jóistent. Itt vagyok most; és e három purgatóriumon belül még sok fokozat létezik. Lassacskán, ahogy tisztul a lélek, már nem ugyanazok a szenvedései. Minden azzal arányos, hogy milyen bűnökért kell engesztelnie.

Felrázza-e most magát, és odaadja -e magát teljesen a Jóistennek? Milyen régóta gyötröm már ezzel!

A lelkigyakorlat jó volt, és meg fogja hozni a gyümölcseit; a sátán nem örül.

A Jóisten nagyon szereti az atyát, aki a lelkigyakorlatot tartotta önöknek.

Mondja meg a jó atyának, köszönöm, hogy meg fog emlékezni rólam a szentmisében, amint megígérte önnek. Én sem leszek hálátlan; kérni fogom a Jóistent, adja meg számára a kegyelmeket, amelyekre szüksége van.

A hatodik rész letölthető itt.

Létrehozva 2015. október 19.