A pillanat, mely megmentette a házasságomat

„A ti szelídségetek legyen ismert minden ember előtt.” (Fil 4,5a)

Mindnyájunknak vannak gyenge pontjaink. Olyanok, amik miatt úgy gondoljuk, sosem tudunk olyan egészek lenni, mint mások. Olyan vonások, amik miatt kevesebbnek érezzük magunkat.

Nekem az egyik ilyen örök gyenge pontom, hogy nem tudok uralkodni az érzelmeimem, főleg konfliktushelyzetben.

Legmélyebb vágyam, hogy „szelídségem legyen ismert minden ember előtt”, ahogy alapigénkben írva van, de az igazság az, hogy reakcióim nem mindig tükrözik ezt a vágyamat. Komolyan azt hiszem, hogy petárdákkal a véremben jöttem a világra.

Mikor aztán rájöttem, hogy kapcsolataim bánják érzelmi kitöréseimet, Istenhez fordultam segítségért. Ő arra indított, hogy mindig álljak meg egy pillanatra a dühkitörés előtt, hogy legyen ideje a Szentléleknek közbelépni, mikor érzelmeim érvényesíteni akarják jogaikat.

Őszintén megvallva, nem voltam meggyőződve arról, hogy ez az „add át Istennek”-dolog tényleg működik. Mindaddig, míg egy napon be nem bizonyosodott, hogy valami megváltozott bennem.

Pár éve Arttal, a férjemmel, a tönk szélére kerültünk anyagilag. Néhány befektetésünk rosszul sült el, és szinte minden félretett pénzünket elveszítettük. Rám szakadt az akkor még három kisgyerek nevelésével járó sok-sok tennivaló, és fogalmam sem volt róla, mekkora veszély leselkedik ránk.

Legalábbis addig, míg egyszer Art hazajött, és elég volt az arcára néznem, hogy lássam, nagy a baj. De hogy bukhattunk ekkorát? Mindig nagyon okosan kezelte a pénzt. Kutatásokat végzett befektetés előtt. Gondosan ügyelt a részletekre. Megkövülten álltam a kocsifeljárón, mikor Art közölte a hírt.

Reakcióm több irányt vehetett volna. Ki voltam borulva. Mikor Art először emlegette ezt a bizonyos befektetést, mondtam neki, hogy rossz érzésem van. De végül hagytam, hogy ő döntsön.

Hányszor megtörtént már, hogy nem a megfelelő szavakat használtam a férjem felé – bántó vagy keserű szavakat mondtam, érzelmileg mérgezőeket. Hálás vagyok az Úrnak, hogy előkészítette a lelkemet erre a pillanatra, és azonnali reakció helyett vártam egy pillanatot. Engedtem, hogy a Szentlélek közbelépjen, megakadályozza a kitörést.

És mert Isten Lelke munkálkodott bennem, képes voltam odafordulni a férjemhez, átöleltem, és csitítani próbáltam lelke hullámzását: „Szeretlek, Art. Szerettelek tegnap is, mikor mindenünk megvolt. És szeretlek ma is, mikor alig van valamink. Nem azért szeretlek, amid van, hanem azért, aki vagy.

Kérlek szépen, értsd világosan: csak azért voltam képes ezeket mondani, mert a Szentlélek működött bennem. Jócskán kellett még küszködnöm magammal, hogy érzelmeim hozzáidomuljanak a szelíd szavakhoz, amiket hangosan kimondtam.

Évek múlva viszont eszméletlen jó volt megtapasztalni ennek az egyetlen helyes reakciónak a gyümölcsét. Arttal egy rádióinterjún vettünk részt. Egy adott ponton így szólt a riporter Arthoz: „Tudom, hogy házasságod Lysával nehezen indult. Mi váltotta ki, hogy végül úgy döntöttél, mindennek ellenére kitartasz mellette?”

Art azonnal, tétovázás nélkül elmesélte a fenti jelenetet, reakciómat az anyagi összeomlásunkra.

Sírni kezdtem. Akkor fogtam fel, hogy a házasságunkat mentette meg az a pillanat.

Ha hagytam volna, hogy kitörjön belőlem ösztönös reakcióm, katasztrófával végződött volna közös életünk. De mert addigra Isten már előkészítette bennem a helyes választ, ez a szituáció nem elválasztott, hanem összekovácsolt minket.

Azt is láttam már, mennyire fontos észrevennünk, hogyan készít fel Isten különböző helyzetekre.

Egyik módja ennek a tartós figyelemnek, ha halk suttogást váltunk Istennel minden nap, mielőtt a világ ordítozásának kitennénk magunkat. Mielőtt megnézed a mobilodat, és legörgeted a bejegyzéseket a szociális média oldalain, találkozz Istennel. Hallgasd Őt. És úgy indulj tovább, hogy az Ő állandó működésének nyomait keresed az életedben.

Mert Isten ott áll a tegnapunkban, a mánkban, a holnapunkban, és lát mindent. Tökéletesen tudja, hogyan készítse fel a szívünket mindarra, ami érni fog.

Ha elfogadjuk felkészítését, még egy olyan lány is, aki a vérében petárdákkal született, tud Istenhez méltóan reagálni, és életet lehelni a kapcsolataiba.

Uram, átadom neked reakcióim irányítását. Segíts, hogy mindig váltsak Veled suttogó szavakat, mielőtt kiabálni kezdek a világgal. Jézus nevében, Ámen

(forrás: lelekerosito.hu).

Létrehozva 2015. április 11.