A lengyel püspöki kar nyilatkozata az elváltak szentáldozásáról

A lengyel püspöki kar éves plenáris ülésén hivatalosan elutasította a “Kasper javaslatot”, hogy szentáldozáshoz járulhassanak azok a katolikusok, akik szentségi házasságot kötöttek, de abból kiléptek egy törvénytelen és bűnös második “unióba”.

A hivatalos álláspont szerint a lengyel püspökök teljes mértékben elutasítják a házasságtörés-párti, botrányos és eretnek közbenső jelentést (mid-term relatio), ami 2014 októberében született, és a mi Urunk Jézus Krisztus oldalán maradnak, mely szerint a szent házasság felbonthatatlan.

Ennek során a püspökök hűek a Familiaris Consortio-hoz, mely csupán megismételte a változatlan és megváltozhatatlan igazságot a keresztény házasságról, amit senki, még a pápa sem változtathat meg. Szent II. János Pál pápa megújította ezt a Rota Romana megszólításakor, így egyetlen pápának sincs hatásköre arra, hogy módosítsa az Egyház tanítását. A pápa egyetemes pásztor, akit ünnepélyesen köt a súlyos bűn terhe arra, hogy megtartsa Krisztus egyetlen egyházának tanításait.

A lengyel püspöki nyilatkozatból:
Tekintettel a közelgő rendkívüli püspöki szinódusra Rómában, a püspökök vállalták, hogy hangot adjanak a házasságot és a családot illető álláspontról. Ez a reflexió bizonyította a család fontosságát filozófiai, teológiai és jogi kérdések nézőpontjából.

Ismét megállapították a házasság szentségének nélkülözhetetlen fontosságát, és a család, mint a keresztény élet növekedésének szerepét az egyházon belül.

Hangsúlyozták, hogy elő kell mozdítani a családok lelkipásztori gondozását, hogy megerősítsék a hívőket a szentségi házasság megértésében és alkalmazásában, amely szent és megbonthatatlan uniót jelent egy nő és egy férfi között.

Az Egyház tanítása és hagyománya azt mutatja, hogy a nem szentségi unióban élő ember megfosztja magát attól, hogy szentáldozáshoz járulhasson.

Lelki gondozást kell biztosítani azok számára, akik ilyen unióban élnek, hogy meg tudják tartani hitüket, és továbbra is az egyházi közösség tagjai legyenek. A lelki gondozásnak ki kell terjednie a nem szentségi unióban élők gyermekeire, akiknek joga, hogy teljes mértékben részt vegyenek az Egyház életében és missziójában.

Forrás angol nyelven: Toronto Catholic Witness

Létrehozva 2015. március 27.