Az I Terv

Gyakran előfordul, hogy egy komoly veszteség, trauma vagy baleset, amire nem számítottunk, felborítja életünk A Tervét, és áttérünk egy B Terv biztonsági mentés-állapotára. Gondoljunk az utóbbi hetek címlaphíreire, a világot megnevettető legenda, Robin Williams öngyilkosságára, a szíriai keresztényeket érő borzalmas tragédiákra, az Izrael és Gáza felől érkező szörnyű hírekre.

Emlékszel a torpedó-játékra? Az ellenfél kimond egy kódot, például „B-10”, és te válaszolsz: „talált” vagy „nem talált”. Nos, az élet képes rá, hogy bombákat dobjon a terveinkre, elképzeléseinkre, s eltalálja egyéniségünket, családunkat, házasságunkat, szakmai állapotunkat, vagy akár a hitünket is. A bomba betalál oda, ahol a legfájdalmasabb, és süllyedni kezdünk.

Mindez csak a hírekben fellelhető példák és egy társasjáték párhuzama volt, de biztos vagyok benne, hogy mindnyájunk életében megtörtént, hogy félre kellett tennünk A Tervünket, hogy megpróbáljunk a B Tervvel felszínen maradni.

Ezzel nem vagyunk egyedül. Jézus is megpróbálta hangos szóval rávenni Istent, hogy találjon számára egy másik tervet (Mt 26,36-46). De akárcsak Jézus, fogadjuk el mi is, hogy van egy sokkal jobb terv a miénknél, és ez az I Terv. Isten terve.

Jellemző módon az A Terv abból áll, amit mi szeretnénk: szabad álmainkat. A B Terv a tartalék, ahova visszahúzódhatunk, ahol helyrejöhetünk, megmaradhatunk. Az I Terv nem erről szól. Sokszor felhasználja a fájdalmat egy magasabb cél érdekében, hogy közelebb vonjon magához, hogy nagy dolgokat hozzon létre az életünkben. A következő lépésekkel juthatsz el oda, hogy elfogadd az I Terv uralmát a magad A Terve és B terve fölött:

Jusson eszedbe, hogy Isten ismeri a fájdalmat

Bármilyen veszteség ért, gondolj bele, hogy Isten megengedte, hogy fiát, Jézust szörnyű módon keresztre feszítsék, hogy azok, akik hisznek benne, megmeneküljenek, üdvözüljenek. Isten ismeri a fájdalmat. Ismeri a te fájdalmadat is.

Mondj le a vezérlésről

Jézus példája szerint nekünk is tudnunk kell, mikor engedjük el a kormányrudat, és hagyjuk, hogy Isten végrehajtsa a tervét. Ha hiszed, ha nem, Isten terve rólad jó (Jer 29,11). Egy tragédia folytán gyakran megkérdőjeleződik bennünk Isten uralma. Nem értjük, hogy engedhette meg, hogy ez megtörténjen, ha valóban létezik, és ő tartja kézben a dolgokat. Ne foglalkozz ezekkel a kérdésekkel, add át magad az I Tervnek.

Újítsd meg hitedet

Közös ellenségünk azon dolgozik, hogy megkérdőjelezzünk mindent Istennel kapcsolatban. Az ő szándéka, hogy eljussunk ehhez a kérdéshez: „Minek kövessek egy olyan Istent, aki ezt megengedte?” A Bibliában sok történetet találunk, amiben a Jézusba vetett hit vezetett a gyógyuláshoz. Isten ígéretei igazak. Ő hűséges. Nincs azzal semmi baj, ha számon kérsz valamit Istentől, vagy ha mérges vagy rá, de azt ne engedd, hogy a váratlan események megrendítsék hitedet. Újítsd meg, olvasd el ezeket az igaz történeteket, és bízz benne, hogy az I Terv a legjobb terv.

Indítsd újra az életedet

Ahelyett, hogy elengednéd magad, indítsd újra hitben az életedet. Tedd meg, amire képes vagy. Kérdezd meg magadtól: mi az én felelősségem, az én feladatom? Mielőtt Jézus ellátta volna élelemmel az 5000 férfit és a többieket, a tanítványok lemondóan indítványozták Jézusnak, hogy engedje haza a tömeget. De volt ott egy fiú, aki megtette, amit megtehetett, odavitte Jézushoz, és neki adta a nála lévő halat és kenyeret. Jézus, kiindulva a hitnek ebből a cselekedetéből, mindenkit jól lakatott, és még maradék is lett bőséggel.

Nem kell megjátszanod, hogy nem érint meg, hogy nem fáj a váratlan tragédia. De van olyan, hogy „megszentelt fájdalom”, amit Isten felhasznál a terveihez. Hitben gondoljunk arra, hogy Isten ismeri a fájdalmunkat, mondjunk le a vezérlésről, újítsuk meg hitünket, és tegyük meg, ami a mi dolgunk.

Az I Terv arról szól, hogy Isten működik, és sok miértre csak a mennyországban tudjuk meg a választ. És ez rendben van így. Sőt jó ez így. Nagyon jó.

(forrás: lelekerosito.hu)

 

Létrehozva 2014. augusztus 29.