A vállalatok vallási felelősségéről

A keresztény kapitalizmus alapelemei egy bírósági ítéletben

A vállalatok szabad döntését azért kell megvédenünk, mert csak ez biztosíthatja a tulajdonosaik vallásszabadságát – mondta ki a héten az amerikai Legfelső Bíróság az ún. Hobby Lobby ügyben. (Félhivatalosan – ahogy később hivatkozni fognak rá: Burwell v. Hobby Lobby. Az ítélet itt.) A kérdés, bár régóta roppant éles, és mint mindjárt látni fogjuk a kereszténység gazdaságképe szempontjából is kulcsfontosságú viták központi kérdése volt nem nagyon jelent meg a magyar sajtóban – még a katolikus sajtóban. Talán az is érthető lesz, hogy szerintem miért.

Úgyhogy lássuk először az esetet! Az ún. Obamacare előírta a munkaadóknak, hogy kössenek egészségbiztosítást a munkavállalóikra. (Az Egyesült Államokban nincs mindenkire kiterjedő államilag szervezett társadalombiztosítás – és ez előtt a törvény előtt a munkaadók szabadon dönthettek arról, hogy a munkavállalók számára – hasonlóan a különböző itthon is ismert béren kívüli juttatásokhoz – kötnek-e egészségbiztosítást.) A törvény azt is előírta, hogy mit kell egy ilyen biztosításnak tartalmaznia. Többek között azt is, hogy a biztosítottak, a munkavállalók, ingyen jutnak különböző gyógyszerekhez – többek között fogamzásgátló szerekhez, sőt azokon belül abortuszt előidéző tablettákhoz is (vagyis olyanokhoz, amelyek a megtermékenyített petesejt fejlődését akadályozzák meg.)  A törvényalkotók tisztában voltak ennek vallásszabadságot sértő voltával. Ezért eleve megengedték, hogy az egyházi fenntartású intézmények, amennyiben azt kérik, akkor ne legyenek kötelesek munkavállalóikra olyan biztosítást kötni, amelyek ezeket a gyógyszereket is tartalmazza. (A törvény úgy rendelkezik, hogy amennyiben ezt az intézmények kérik, akkor a biztosítóknak a munkavállalóik számára fel kell ajánlani egy olyan biztosítást, amely ezeket a szolgáltatásokat is – persze megfelelő biztosítási díj ellenében – ingyenessé teszi.)

Az eset névadója a Hobby Lobby nevű cég egy családi vállalkozás, amelynek tulajdonosai és menedzserei is a családtagok. Ők evangéliumi keresztények. Mivel hitükkel az abortusz összeegyeztethetetlen, így munkaadóként nem voltak hajlandóak megfizetni munkavállalóik abortusztablettáit; nem voltak hajlandóak olyan biztosítást kötni, ami ezt is fedezi. A múlt héten a Legfelső Bíróság – a csúnya, kapitalista elnökök, Reagan és a két Bush által delegált bírók szavazatival, a szociálisan roppant érzékeny demokrata elnökök, Clinton és Obama által kinevezett bírók ellenszavazatival – 5:4 arányban a családi vállalkozás oldalára állt az amerikai kormányzattal szemben.

Az írás elolvasható itt.

 

Létrehozva 2014. július 19.