Mindszenty bíboros 80 éves – rádióriport

Szó esik a jelenlegi magyar püspöki kar magatartásáról. A bíboros erről ezt mondja: – Vannak kevés számmal a püspöki karban olyanok, akik nem odaadással teszik azt, amit tenniük kell. Lelkük nincs ott, azt én megengedem, lehet, azonban az egésze úgy áll előttünk, hogy a rendszerrel szemben nem él a tiltakozásnak jogával és kötelességével. Ma is folyik a magzatirtás Magyarországon.

Ne higgyék el azt, amit erre, Nyugatra jelentenek onnan Keletről. Ne higgyék el. Folyik, és kérem, a lengyel püspöki kar tiltakozik ellene. A magyar püspöki kar nem tiltakozik ellene. Jugoszláviában főleg a horvát püspökök tiltakoznak ellene, a magyar püspöki kar egésze nem tiltakozik ellene. Így kell megítélni a helyzetet. Mikor szólni kellene, akkor nem szabad hallgatni. És hogyha megtette északon a lengyel, délen megtette a kroat püspöki kar a jugoszláv püspöki kar keretében, akkor joggal várható, hogy akkor a magyar, a legtöbbet szenvedő magyarságnak a püspöki kara nyissa föl ajkára a tiltakozásnak a szavát.
A teljes anyagot vitéz Molnár János Imre bocsátotta Krajsovszky Gábor rendelkezésére, amely az Astra / Mária Rádió adásában hangzott el, illetve egy rövid részlete a Szent István Társulat CD lemezén történt kiadásában, „Mindszenty szól” címmel, 2012-ben.

A rádióbeszélgetés átirata elolvasható itt.

 

Létrehozva 2014. június 19.