Meggyalázták a Santiago de Compostela katedrálist

A híres katedrálist Santiago de Compostela-ban (az El Camino zarándokút végén található városban, mely a világ harmadik legnépszerűbb katolikus zarándokhelye Jeruzsálem és Róma után. A szerk.) megszentségtelenítették buddhista és shinto szertartásokkal. A Katolikus Egyház tiltja saját templomaiban egy másik vallás bármilyen istentiszteleti eseményét.

Egy furcsa vallási szertartás végrehajtása révén a katolikus templomot megszentségtelenítették, egy speciális rítusra van szükség a megszentségtelenítés érvénytelenítéséhez.
A helyi idegenforgalmi egyesület által szervezett rendezvényen, a “Japán Hét Santiago-ban” került sor a megszentségtelenítésre, a világhírű búcsújáró katedrálist buddhista szerzetesek és shinto papok lepték el, akik rituális dalokat és táncokat mutattak be. A szervező turisztikai egyesület engedte meg a buddhista és a shinto táncot a katedrálisban.

A május 9-13. közötti héttel kezdődő, a japán művészetet, zenét és konyhát bemutató rendezvénysorozat egész évben zajlik Santiagóban. Május 13-án, az utolsó napon került sor a Santiago de Compostela székesegyházban a “Japán szelleme” elnevezésű rendezvényre. Az eseményt úgy hirdették, mint “Buddhista szerzetesek és Shinto papok dalai és táncai Wakayama Prefektúrából.”
Hogyan lehetséges, hogy az érsek katedrálisa megengedi a Turisztikai Hivatalnak, hogy ez megtörténjen, továbbá hogy idegen vallások rituális cselekményeit mutassák be? Ez az, amit a katolikusok kérdeznek. A Santiago de Compostela-i turisztikai hivatal számára minden vallás egyenlő, ezért a vallási programok vallási összefüggésben kerülhetnek megrendezésre, különösen buddhista és a Shinto rítusok egy katolikus templomban.
Szentmise az oldalsó kápolnában – bálványimádás a főoltár előtt
Míg a szentmise bemutatták az Oltáriszentségről elnevezett oldalkápolnában, a székesegyház főhajóját, a főoltár előtt megnyitották a buddhista szerzetesek és shinto papok számára, hogy bemutassák saját rítusukat.
Az esemény nem szerepelt a katedrális honlapján, de a felelősök beleegyezése nélkül az eseményre nem is kerülhetett volna sor. Nincs jel arra vonatkozóan sem, hogy mikor lesz újraszentelés (ami egy tisztító szertartás), a megszentségtelenített templomban szükséges eljárás, amit megkövetel a Katolikus Egyház.
Valóban minden vallás egyenlő, és a templom csak egy szinkretikus tartály, ami illeszkedik minden valláshoz? Mit ért Julián Barrio, Santiago de Compostela érseke ez alatt?

Angol nyelvű forrás

Létrehozva 2014. június 1.