Milyen lesz a jövő éved?

Vajon mit hoz számodra 2014? De tegyük csak fel egy kicsit másképp a kérdést! Mit szeretnél: mit hozzon számodra a jövő év?

Az első kérdésre nagyon nehéz, szinte lehetetlen válaszolni, mert túl sok benne a változó: globális, országos és helyi gazdasági tényezők; változások az adott ágazaton belül, ahol dolgozol; különböző – meghozott és meg nem  hozott  döntések,  amelyek  előre  nem  látható  következményeket  rejtenek  magukban.  Az  egyén  személyes életében is ugyanezzel találkozunk: váratlan hatások és események; rajtad kívül álló körülmények; beteljesületlen vágyak.

A második kérdésre viszont sokkal könnyebb válaszolni. Jövő évi terveinket, reményeinket, álmainkat néven tudjuk nevezni: némelyik a múltban gyökerezik, másokat pedig az határoz meg, hogy mit szeretnénk a jövőben.  De  az  az  igazság,  hogy  a  fontos  dolgok  általában  nem  szoktak  csak  úgy  maguktól  megtörténni.  Sokszor  a  mi kezdeményezésünkön  múlik,  hogy  megvalósulnak-e.  Ennek  az  egyik  legjobb  módja  az,  ha  célokat  tűzünk  ki magunk elé.
Barátom,  Gary  Highfield  Amikor  az  „akarom”  már  „muszáj”  (When  “Want  To”  Becomes  “Have  To!”)  című könyvében  arról ír, milyen nehézségeket kellett legyőznie ahhoz, hogy sikeres üzletember és vállalkozó lehessen.
Részletesen kifejti: a siker egyik kulcsa az, hogy célokat tűzött ki maga elé – amelyekre aztán újra és újra emlékeztette magát. Van egy pár nagyon jól hasznosítható javaslata, amelyek számunkra is tanulságosak lehetnek:
Arra koncentrálj, hova szeretnél eljutni – és ne arra, hogy most pillanatnyilag hol vagy.
Ne várd, hogy a dolgok magunktól megváltozzanak. Te lépj, te cselekedj!
A célok nem törődnek azzal, hogy ki birtokolja őket. A célok mindenkit egyformán szeretnek – még téged is!
Ne csak ábrándozz a céljaidról! Vesd őket papírra! És vidd magaddal őket, bárhova is mész!
Mindegy, meddig tart, hogy elérkezz a célállomásra. De minél hamarabb nekiindulsz, annál hamarabb érsz majd oda!
Legyél készenlétben – és maradj is így! Ily módon nem kell majd akkor nekiállni készülődni, mikor hirtelen eljön életed nagy lehetősége.
A ma is nagyon is aktuális Példabeszédek könyvében is láthatjuk, hogy tervezni és célokat tűzni magunk elé bölcs dolog:
Végső  soron  ki  áll  céljaid  fókuszában?  A  legtöbb  célunkat  a  magunk,  az  ismerőseink  vagy  az  üzlet  miatt tűzzük ki. A Biblia azt mondja, hogy még ha jók is ezek a célok, magasabbra kell emelnünk a tekintetünket—az Urat  kell  szolgálnunk,  és  az  Ő  tetszését  kell  keresnünk.  „Bízd  az  Úrra  dolgaidat,  akkor  teljesülnek  szándékaid” (Példabeszédek könyve 16,3).
Legyél rugalmas. Légy készen akár az „újratervezésre” is! Az egyik legjobb dolog a célokkal kapcsolatban az, mikor mozgásba lendülünk. De hajlandónak kell lennünk arra is, hogy változtassunk a terveinken, és módosítsuk az irányt, ha a körülmények úgy kívánják.  „Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását” (Példabeszédek könyve 16,9).
Tudatosítsd  magadban:  Isten  eszköze  lehetsz  az  általa  végzett  munkában.  Lehet,  hogy  nagy  szorgalommal vetjük bele magunkat céljaink és terveink megvalósításába, de vajon eszedbe jutott-e, hogy Istennek talán valami különleges  dolgot  szeretne  elvégezni  a  rád  bízott  feladaton  keresztül  –  még  akár  egy  úgynevezett  „világi munkahelyen”  is?  „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az ÚR tanácsa valósul meg.” (Példabeszédek könyve 19,21).  „Az Úr irányítja a férfi lépteit, az ember hogyan érthetné meg útját?” (Példabeszédek könyve 20,24).

(forrás: Monday Manna)

 

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Létrehozva 2014. január 1.