Hála Istennek

„De legyen hála Istennek, mert ő győzelemre segít minket, Jézus Krisztus, a mi Urunk által.” 1Kor 15,57

Jackson fiam dolgozatot írt a korrupcióról és nyereségvágyról, ami szülőhazáját polgárháborúba sodorta. Ám ő nem arról számolt be, amit tanult történelemből: saját bőrén tapasztalta meg a polgárháború szörnyű ségeit. Élete első 13 évét Jackson fiam egy harmadik világbeli rejtett árvaházban töltötte Libériában, Afrikában.

A dolgozat egyik szakaszában beszámol arról, milyen volt anyaszült meztelenen kotorászni a kidobott szemét között ételkincs után kutatva. Kidobott ételkincs. Nehéz leírnom ezeket a szavakat sírás nélkül. Ő az én fiam már.

Mindamellett, gyermekkora szörnyűségei ellenére, a leírás valami meghatározhatatlan békességgel van átitatva. Szilárd béke, ami Isten jelenlétének tudatából ered.

Az igazán hálás ember igazán békés ember. Kialakult benne, hogy bármi történjék, mindig figyel és észrevesz, elgondolkodik, és dönt. Mindig észrevesz valamit, amiért hálás lehet, függetlenül a körülményektől. Elgondolkodik, és tudomásul veszi, hogy az a valami Isten jelenlétének jele. Eldönti, hogy figyelmét Isten jelenlétére összpontosítja, mígnem elárad lelkében az Ő szilárd békéje.

Megpróbálunk ilyenné válni? Hálássá minden körülmények között?

A Szentírásban újra meg újra találkozom a hála erejével. Mi volt Dániel imádsága, mielőtt bedobták az oroszlán vermébe, és megtapasztalta Isten csodálatos hatalmát, amivel összezárta a fenevad száját? Hálaadó imádság. A hal gyomrában töltött három nap végén, közvetlenül mielőtt szárazra vetődött, mi zajlott Jónás lelkében? Hálaadás.

Mire tanít a FIlippieknek írt levél 4,6, mit tegyünk, ha aggódunk? Hálaadással forduljunk Istenhez. És mi a hálaadás következménye mindhárom esetben? Béke. Erőteljes, megmagyarázhatatlan, ellenállhatatlan béke.

Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban” (Fil 4,7).

A Webster Értelmező Szótár egyik meghatározása a hálaadás szóra: „az isteni jóság nyilvános elismerése vagy ünneplése”. Ma hogyan tudnánk ünnepelni Isten jóságát? Figyeljük meg, mi történik, ha ma, körülményeinktől függetlenül, észreveszünk valamit, ami Isten jelenlétét jelzi, megállunk, és őszintén hálát adunk érte.

Uram, segíts, hogy mindenben, ami ma történik velem, vegyem észre, miért adhatok hálát Neked. Seg íts megállnom, és elgondolkodnom, hogy ez a Te jelenlétedet jelzi. És segíts, hogy mindaddig a Te jelenlétedre figyeljek, míg elárad bennem megmagyarázhatatlan békességed, amin át mindent tisztábban látok majd. Köszönöm, hogy a hálaadás hatására minden megváltozik. Jézus nevében, Ámen.

(forrás: lelekerosito.hu)

Létrehozva 2021. július 8.