Mindszentyt hallgatni

Magyarország utolsó hercegprímásának, a „fehér vértanúnak”, diktatúrák és forradalmak áldozata születésének 120 éves évfordulóját ünnepeljük 2012-ben.

Aki ez alkalomból veszi a fáradtságot és elolvas publicisztikákat, köteteket, talán még elmegy megemlékezésekre, előadásokat hallgat, a főpap tárgyait nézi áhítattal üvegvitrinekben, talán hiányt érez majd, hogy Mindszenty József hangját nem hallotta még sohasem. Mindszenty hangját – mostani tudásunk szerint – hangfelvételen csak hercegprímásként rögzítették, 1945 után különböző alkalmakkor, leginkább vagy akkor, amikor szentbeszédet mondott, vagy amikor interjút adott.

A Szent István Társulat, a Magyar Rádióval együttműködve 2012-ben egy dupla CD-s válogatást jelentetett meg Mindszenty József hercegprímás hangfelvételeiből, amelyeket a Magyar Rádió archívuma őriz, leginkább megörökölve korábbi magyar emigráns adók (BBC magyar osztálya, Amerika Hangja) anyagait. A megjelent hanganyag mindenképpen hiánypótló, még hasonló sem jelent meg korábban itthon, a kezdeményezés és az erőfeszítés így méltányolandó. Nem olyan régen magam is több napon keresztül kutathattam a Magyar Rádióban a fellelhető Mindszenty hanganyagokat, ez alapján elmondhatom, hogy a két CD-s válogatás majdnem a teljes készletet tartalmazza, egy lelkiismeretes, de sajnos nem teljes válogatás. A válogatást Szigeti László, az Új Ember munkatársa készítette (sajnálatos, hogy neve lemaradt a kiadványról), az átvezető zenés narrációk pedig Bőzsöny Ferenc jól ismert hangján hallhatóak, ezzel valóban egy „archív rádiós” hangulatot áraszt így magából a két cédényi dokumentumanyag.

Mindszenty két legismertebb rádiós hanganyaga rajta van természetesen a kiadványon, az 1956. november 1-i jelentkező beszéde, és a november 3-i szózata a nemzethez. Mindszenty ezeknek a beszédeknek köszönheti lényegében „1956-os hírnevét”, legfőképpen a mai napig sokféleképpen értelmezett november 3-i beszédének, ami azért is szép teljesítmény a mártír főpaptól, mert mindösszesen 4-5 napot volt szabad a szabadságharc napjaiban (Mindszenty nem fogadta el, hogy 1956 forradalom volt, ahogyan azt az itteni beszédében is, többek között kifejti).

Az IGEN recenziója itt olvasható.

Létrehozva 2013. április 17.