Királyok, sámánok, emberek

Papp Lajos professzor vállalta az egyik király szerepét abban a szerb állami és vajdasági tartományi támogatással készülő filmben, amely három vándor, az öreg táltos és leányai történetét meséli el – írja az egyik baranyai hírportál.

A rendező Attila szerepére keresett olyan embert, aki a király szellemiségét tudja sugározni. Papp professzor sietett leszögezni, hogy a filmben “nem színészként, hanem egy szellemiség képviselőjeként” (sic!!!) jelenik meg, ugyanis a szerepében elhangzó gondolatok mindegyikét előadásai során sok-sok alkalommal megosztotta hallgatóságával.

A cselekményt látomások részekre szakítják, amelyben magyar királyok tűnnek fel. Elsőként Mátyás, aki sikeres földi uralmát fenn a mennyekben már kudarcként fájlalja és a szív művelését tanácsolja az utókornak. Másodikként László király következik, aki országa elleni árulásnak tartja, hogy a lélek tisztaságát előtérbe helyezve, elhanyagolta a földi uralkodást.
Harmadikként – az orvosprofesszor által életre keltett – Attila király jelenik meg, aki az elfeledett ősi egységet mutatja fel, és távlatosan felvázolja a nagyon halvány, de mindenképp éltető reményt.

A filmelőzetesben nincs szó sem kereszténységről, sem szent királyaink ábrázolásmódjáról – a kor szellemiségét ezek szerint a sámánizmus fogja megtestesíteni.

Az újpogányság, ősmagyarság témakörben további cikkeket a Tévtanítások oldalra gyűjtöttünk össze.

Létrehozva 2013. március 30.