Lelki szösszenetek

Születés és halál

Karácsony ünnepe van. A Szenteste misztériuma, a születés öröme átjárja a szíveket. Szinte túlcsordul az öröm bennem. Mély hálát érzek Jézusért, hogy a világba küldte értünk.

Aztán elérnek a rosszhírek. Távolabbi családunkban egy öthónapos magzatot veszíttek el.

A másik rossz hír, barátnőm hív, mélységesen szomorú a hangja. Tudom, gyászolnak, ez az első Karácsony anyósa nélkül, akit szeretetben, meghatóan együtt ápolt a család és alig fél éve, hogy elment. Elmondja még, hogy a családban egy másik családtag haldoklik az intenzív osztályon. Együtt érzek vele, régtőlfogva így van ez, megéljük egymás bánatait, örömeit, több mint két évtizede.

Kérdezem az Urat, miért? Miért, hogy nekem sok-sok éven át megadatik gyermekkori karácsonyaim varázslatos öröme és a másik embertársam hogyan tudja majd összeegyeztetni szívében a gyászt, a halált a születéssel? Imádkozom az édesanyáért, aki magzatát veszítette és a lányért aki anyósa után most az édesanyját kell hogy elengedje.

Aztán az Ünnep magával ragad. Örülök, a pásztorjáték elém varázsolja a Szenteste misztériumát, hálát adok Jézusért, együtt ünnepel és minden ízében együtt van a családunk. Mégis ott bujkál bennem a borsónyi miért és a hogyan? A két kérdés, amik az elfogadáshoz, az elengedéshez nélkülözhetetlenek.

Nem késlekedik a válasszal. Azt akarja, hogy csak a születés öröme legyen a szívemben és a mindent felülmúló Reménység! Pio atyán keresztül üzen az Éjféli misében.

Jézus születése végérvényesen eltörölte a halált, mert utat nyitott nekünk az örökéletre. Ez a születés kapocs életünk s az örök élet között.

Ilyen egyszerű. Tudtam, persze hogy tudtam, de most belülről zeng bennem minden szó, mintha biztosítani a felől, hogy gyászoló embertársaimnak még inkább örömhír lesz egyszer, a fájdalom elmúltával, a seb begyógyultával ez a mindent felülíró Születés!

A hogyan-t sem hagyja válasz nélkül. Karácsony első ünnepén kedvenc olvasmányomból üzen. Jézus kívülről született a világba, mivel nem ember, hanem Istenember, ugyanígy kívülről fog megszületni a gyászolók szívében, Krisztus születése, minden embertársunk újjászületése!

Dicsőség nevednek Uram, hogy kérdéseinket nem hagyod válasz nélkül és a Születés misztériumában megadtad nekünk újjászületésünket és megváltásunkat, Tebenned!

Létrehozva 2017. december 24.