Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni?

David Murrow ezzel a provokatív kérdéssel lépett ki a keresztyén közélet elé. Egy pécsi baptista közösség közösség vállalkozott a magyar kiadás megjelentetésére.

Murrow nem lelkész, nem teológus, de olyan keresztyén férfi, akire felfigyeltek teológusok és lelkészek egyaránt. Murrow szakmai pályafutása miatt (TV producer, író, politikai szóvivő) hozzászokott, hogy szembenézzen és felvessen olyan kérdéseket, amik meghívnak minket arra, hogy kegyes közhelyeket hátrahagyva nézzünk szembe a valósággal.

“Hét dolog, amit NEM találunk meg ebben a könyvben:
1. SZEMREHÁNYÁS. Amikor e könyv első kiadása megjelent, néhányan azzal vádoltak, hogy a nőket hibáztatom mindenért. Azt hittem, egyértelműen fogalmaztam, de most hadd tegyem még nyilvánvalóbbá: nem a nők tehetnek a nemek közti szakadékról. Nem is a férfiak. Nem is a pásztorok. Őszintén, mit számít ez? Könyvem célja a probléma megvilágítása és válaszok keresése. Ennyi.
2. „HAJTSD MEG A DEREKAD, ASSZONY”. Ez a könyv nem arról szól, hogyan bírjuk engedelmességre a nőket vagy fosszuk meg őket a jogaiktól. Célja nem a férfiuralom, hanem a férfiak vallási ébredése.
3. „HA A FÉRFIAK MÁSOK LENNÉNEK…”. Ez a könyv nem is arról szól, milyennek kellene lenniük a férfiaknak – sokkal inkább, hogy milyenek valójában. Rávilágít a gyülekezeti kultúra és a férfiak valós igényei közt tátongó, egyre mélyülő szakadékra.
4. ÜGYES MARKETINGFOGÁSOK A FÉRFIAK VISSZACSÁBÍTÁSÁRA. A marketing nem válasz; maga a probléma. A kereszténység azért veszíti el a férfiakat, mert a marketing régóta a nőket célozza meg.
5. KÉZENFEKVŐ OKOK. Bizonyára több férfi lenne a gyülekezetekben, ha a pásztorok hatásosabban prédikálnának, a keresztények kevésbé lennének képmutatók, és mindenki többet imádkozna. Ez a könyv a rejtett okokat igyekszik feltárni, amiért a férfiak irtóznak a templomba járástól – azokat az okokat, amelyekre nem mindenki gondolna.
6. NEM ARRA KERESSÜK A VÁLASZT, HOGY EGY ADOTT SZEMÉLY MIÉRT NEM KERESZTÉNY. Egy könyv sem diagnosztizálhatja egy adott személy lelki állapotát. Számtalan oka lehet annak, ha valaki elutasítja a hitet. Ez a kötet a nyáj mentalitását vizsgálja, nem egy tetszőlegesen kiragadott bárány viselkedését és tapasztalatait.
7.  ÁTFOGÓ EGYHÁZREFORM. Egy gyülekezetnek sincs szüksége szélsőségesen radikális átalakulásra. Nincs szükség új evangéliumra vagy Jézusra – tökéletesen megfelel az eredeti. Meggyőződésem, hogy a legtöbb esetben elég néhány apró kiigazítás, hogy megváltoz zon a gyülekezetek és a férfiak viszonya.”

A könyv megrendelhető itt.

Létrehozva 2023. november 9.