Magyar Hospice Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-ben jött létre Polcz Alaine vezetésével, azzal a céllal, hogy méltóságteljes és humánus ellátást nyújtson azoknak a gyógyíthatatlan betegeknek, akiknek már csak tüneti kezelések állnak rendelkezésre. Az Alapítvány holisztikus megközelítést alkalmaz, amely nemcsak a fizikai fájdalom csillapítására, hanem a lelki, szociális és spirituális szükségletek biztosítására is összpontosít.

A budapesti Hospice Házban a betegek életének utolsó szakaszában nyújtanak segítséget, ám az Alapítvány legfontosabb tevékenysége az otthoni ápolás, amely lehetővé teszi, hogy a betegek családi környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást. A betegellátás során multidiszciplináris csapat dolgozik együtt, amely orvosokból, ápolókból, pszichológusokból, lelkészekből és önkéntesekből áll. A hospice ellátás nemcsak a betegről szól, hanem a családról is, segítve őket a betegség és a gyász feldolgozásában. „A hospice nem a halálról szól, hanem arról az élet szakaszról, amely az utolsó hónapokat jellemzi, amikor a betegek sok tünettel küzdenek” – mondja Dr. Muszbek Katalin, az Alapítvány alapító főorvosa.

A Magyar Hospice Alapítvány több mint 10 000 beteget és családot támogatott az elmúlt három évtizedben. A szervezet működése ingyenes, és nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szemléletformálásra is, hogy minél több ember ismerje meg a hospice lehetőségeit. „A legnagyobb kihívás, hogy ránk találjanak. A betegek sokszor maguk keresnek minket, de egyre több orvos ismeri fel az ellátás fontosságát” – mondja Dr. Tóth Krisztina, az Alapítvány orvosigazgatója. A jövőre nézve az Alapítvány célja, hogy bővítse szolgáltatásait és kiterjessze az ellátást más betegcsoportokra is, nemcsak a daganatos betegekre.

Létrehozva 2024. október 28.