Nihil obstat – Luisa Piccarreta boldoggá avatási ügye

Nihil obstat – Luisa Piccarreta boldoggá avatási ügye

Kiadták a nihil obstatot Luisa Piccarreta Isten Szolgája boldoggá avatási ügyének újraindítására. Ezt az ügy posztulátora, Msgr. Paolo Rizzi jelentette be 2024. augusztus 10-én kelt feljegyzésében, amelynek szövegét itt közöljük.

Luisa Piccarreta boldoggá avatásának oka

Luisa Piccarreta Isten Szolgája boldoggá avatási ügye soha nem zárult le, de mindig is függőben volt a Szentek Ügyeinek Dikasztériumában, amely időlegesen felfüggesztette a kánoni eljárást.

Isten Szolgája lelkiségét, gondolkodását és írásait ugyanis a Hittani Dikasztérium tanulmányozására bocsátották, amely 2019-ben rámutatott, hogy az írásokban teológiai, krisztológiai és antropológiai természetű kétértelműségek vannak; olyan kétértelműségek, amelyek, bár önmagukban nem tanbeli tévedések, további értékelést igényelnek. A misztika egy szakértő teológusának támogatásával a posztulációnak a fent említett megállapításokra adott tisztázó válaszai lehetővé tették a Hittani Dikasztérium számára, hogy megállapítsa: Isten szolgájának írásaiban és gondolkodásában nincsenek olyan kijelentések, amelyek kirívóan ellentétesek az Egyház tanításával. Így 2024 júniusában a Hittani Dikasztérium kiadta a nihil obstat-ot az ügy újrafelvételére, amit a Szentek Ügyeinek Dikasztériuma 2024. július 8-án hivatalosan is közölt ezen posztulátummal.

A Szentek Ügyeinek Dikasztériumának utasítása szerint a már megkezdett kánoni út folytatását szükségszerűen kísérnie kell Luisa Piccarreta Írásai tipikus és kritikai kiadásának kiadásával, amelyet az Ügy képviselője, a Corato-i “Luisa Piccarreta-P.F.D.V” Hívők Közhasznú Egyesülete ad ki, a Trani-Barletta-Bisceglie érsek felügyelete alatt. Egy ilyen kiadást egy megfelelő „Bevezetés és kapcsolódó jegyzetek” kísérnének a keresztény üzenet bizonyos kifejezések tisztázása céljából, melyek könnyen vezetnek a keresztény üzenet félrevezető és téves értelmezéséhez, és kiemelik az Úr irgalmas és ingyenesen adott szeretetének fontosságát, amely az Írások egyes oldalain elhomályosul a történelmi kontextus miatt, amelyben azok készültek, egy olyan kontextus miatt, amelyet Isten igazságosságának kényszeres szemlélete és a bűnökért való jóvátétel ebből következő misztikája jellemez.

Ez a kiadás lesz az egyetlen, az egyházi hatóság által hivatalosan elismert kiadás. Minden Isteni Akarat Csoportnak erre kell majd hivatkoznia, hogy korrigálja a lelkiség káros formáit, amelyek az egyes csoportokban elterjedtek, és amelyeket Isten Szolgája Írásainak torz olvasata, írásos terjesztése vagy akár önkényes manipulációja és más nyelvekre való fordítása idézett elő.

Azok, akiknek valóban fontos a boldoggá avatás ügye, arra vannak hivatva, hogy határozottan a dicsőség misztériumának perspektívájában orientálják, vagy újra orientálják az Isten Szolgája iránti odaadásukat: a keresztet a gonosz, a bűn és a halál felett győztes Krisztus feltámadásának ragyogó misztériumában kell nézni, szemlélni és üdvözölni. Luisa Írásait olvasva mindenkinek „bátorítást kell éreznie arra, hogy jobban odafigyeljen a szerző szándékára, az Egyház tanításához való nagyobb hűségben és mindenekelőtt annak tudatában, hogy az isteni akarat a Mennyei Atya irgalmas felhívása, amely korunk embereinek és asszonyainak szabad akaratához szól, és sohasem fenyegetés, amelyet a bűn által megrontott világ ellen kell vágni” (Msgr. Leonardo D’Ascenzo, Trani-Barletta Bisceglie érseke, 4. számú közlemény Luisa Piccarreta Isten Szolgájáról, 2020. március 4.).

Miközben objektíven elismerjük, hogy oly sok Isteni Akarat Csoport megvalósította ebben az irányban az egyházközösség határozott és nyilvánvaló útját, ez  elengedhetetlen és kötelesség mindazoknak, akik még nem tették meg, hogy törekedjenek arra, hogy “ezen írások olvasását az Egyház tanításában és méltóságteljes életvitelben rögzítsék, kiegyensúlyozott és tiszteletteljes missziós igehirdetést téve az Isteni Akarat tanításából, olyan igehirdetést, amely harmonikusan beilleszkedett a helyi egyházak lelkipásztori tevékenységébe”.  (Msgr. Leonardo D’Ascenzo, i.m.).

Ezt szem előtt tartva a legcélszerűbbnek tűnik, ha a püspökök csak azokat az Isteni Akarat Csoportokat ismerik el és fogadják be egyházi körükbe, amelyek megfelelnek a fent említett követelményeknek. Püspöki jóváhagyásuk után ezek a csoportok megkaphatják az Isteni Akarat Családjához való tartozást, amelyet a Corato -i „Luisa Piccarreta-P.F.D.V.” Hívők Közhasznú Egyesülete hozott létre”, ez egy szolgálati struktúra, amely a Trani-Barletta-Bisceglie-i érsek felügyelete alatt áll, akinek egyházi szerepét a Szentek Ügyeinek Dikasztériuma mindig is hivatalos referenciaként jelölte meg azok számára, akik az egész világon követik Luisa Piccarreta Isten Szolgája lelkiségét és üzenetét.

Róma, 2024. augusztus 10.

A posztulátor

Msgr. Paolo Rizzi

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. augusztus 13.