Okkult-e a biodinamika?

Ártatlannak tűnő és divatos gazdálkodási formáról küldött cikket egy levelezőtársam. A Biodinamikus Közhasznú Egyesület, mint a biodinamika, a Demeter-féle átállás, a mezőgazdaság kozmikus alapelvek szerinti működését terjesztő szervezet, honlapján teljes nyíltsággal beszél a működés alapjait jelentő antropozófiáról, és annak alapítójáról, Rudolf Steinerről. Az Egyesület hivatali óráit a Magyar Antropozófiai Társaság székházában tartja, szintén a honlap adatai szerint.

Rudolf Steiner az antropozófia mellett a Waldorf iskolák alapítója, a biodinamika mezőgazdasági alkalmazásának atyja is volt egyben.

Steiner mezőgazdaságról vallott nézeteiről idézzünk fel egy részletet Lothar Gassman: Az én kultusza című könyvéből:

A Steiner által kifejlesztett biodinamikus mezőgazdaságban szintén szellemhordozónak, a föld és a kozmosz erőit hordozónak számítanak az anyagok. Asztrológiai csillagképek és alkimista folyamatok bevonásával állítják elő a preparátumokat és „dinamizálják” ezeket, azaz befogják bennük a kozmikus energiát.

Lássunk erre két példát: Steiner „Mezőgazdász tanfolyamában” (Landwirtschaftlischer Kurs) a következő „receptet” ajánlja mezei pockok ellen:

„Amikor a Vénusz a Skorpió jegyében áll”, akkor szerezzük meg ezt a pocokbőrt. Elégetjük, majd óvatosan összeszedjük azt, ami eközben keletkezik a hamu elégése által, egyáltalán ami alkotórész kiesik- (…) És abban, ami itt a tűzben megsemmisül, visszamarad a mezei pocok reprodukciós ereje elleni negatív erő. Ha mármost Ön ezt az ily módon nyert borsot (…) kiszórja földjeire, amennyiben az helyesen a Vénusz és a Skorpió együttállásakor vitetett keresztül a tűzön, akkor Ön egy olyan szert nyert, amely miatt a mezei pockok kerülni fogják az Ön földjeit.”

A tehénszarv trágyával kapcsolatban Steiner a következőket mondja:

„Azáltal, hogy beástuk a tehénszarvat annak trágyatartalmával együtt, konzerváljuk a tehénszarvon belül azokat az erőket, amelyeket a tehénszarv szokott magában a tehénben kifejteni, méghozzá annak a visszasugárzását, ami éltető és asztráli (…) És a tehénszarv trágyatartalmát ezek az erők (…) belsővel megelevenítik (…) Az egész eleven-mivolt konzerválódik ebben a trágyában…”

Ezekben az idézetekben megfigyelhetjük az asztrológia és a mágia kapcsolódását.

A biodinamikus mezőgazdaság a maga Demeter-termékeivel (Demeter volt a görög pogány termékenység-istennője) világosan megkülönböztetendő más biológiai földművelési módszerektől (pl. a biológiai-organikus vagy az integrált termesztési módszertől), amelyek nem alkalmaznak ilyen okkult eljárásokat.

Nem tisztünk az Egyesület által végzett munka megítélése, de a szellemi alapok tisztázását igen fontosnak tartjuk. Keresztény gazdálkodóknak ezért semmiképpen nem ajánljuk olyan gazdálkodási forma bevezetését, termények beszerzését és értékesítését, melyek egyértelműen okkult filozófián alapulnak.

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelműen igen, az. Ugyanígy okkult a Demeter-átállás [a biogazdálkodásra történő átállás német módszere. A szerk.], és minden, ami Rudolf Steiner munkásságához, elveihez kötődik.

Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.” (Mt 5,37)

Létrehozva 2022. augusztus 19.