A megalázástól a nemi erőszakig: az igazi jógadémon sztorija

Nehéz idők járnak mostanában a jógára. Először a Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor intézett híveihez jógaellenes kirohanást, most meg itt van a Netflix új dokumentumfilmje, a Bikram: Yogi, Guru, Predator. Némethtől megtudhattuk, hogy a jóga nem csupán egy fizikai tevékenység, hanem keleti eredete miatt természetfölötti szellemi tartalma is van: a mozgás által démonokat energizál, és démonokat idéz meg. A Netflix filmjéből pedig az derül ki, hogy ki is az igazi jógadémon.

Az első diákom Amerikában Elvis Presley volt. A második Nixon elnök. Őket követte George Harrison, Shirley MacLaine, Barbra Streisand, Frank Sinatra, Quincy Jones. Az én órámon mindenki egyenlő. Mindegy, hogy ki vagy, honnan jössz, híres vagy-e, kövér vagy-e, gazdag vagy-e. Mindenki egyenlő.

A Bikram: Yogi, Guru, Predator a saját magáról elnevezett Bikram-jóga alapítójának, Bikram Choudhurynak megdöbbentő története. A karrierje önmagában is megért volna egy filmet, hiszen a kalkuttai születésű Choudhurynak semmije nem volt, amikor a hetvenes években Kaliforniába érkezett, csak az állítása szerint általa kitalált Bikram-jóga módszere. Alig néhány év alatt milliomossá vált, tévéshow-k állandó szereplője lett, sztárok és politikusok pózoltak vele. A Bikram-jóga pedig elterjedt az egész világon. Elég, ha beütjük a keresőbe, hogy „Bikram-jóga Budapest” máris többtucatnyi hely közül válogathatunk, ahol a jógának ezt a speciális, alaposan felfűtött teremben végzendő változatát gyakorolhatjuk.

Csakhogy miközben szédítő sikereket aratott szintén indiai származású feleségével az oldalán, Choudhury folyamatosan zaklatta tanítványait. Egyeseknél ez megalázó, rasszista, szexista megjegyzésekben merült ki, másokat fogdosott, szexuális ajánlatokat tett nekik, és akadtak olyanok is, akiket megerőszakolt. És bár a Bikram-közösségben nyílt titok volt Choudhury viselkedése, egészen a kétezres évek elejéig senki nem emelt szót ellene. Az áldozatok inkább hallgattak, és ha a környezetükkel meg is osztották a velük történteket, a Bikram köré épült közösségtől nem sok együttérzésre számíthattak.

A Netflix filmje Bikram egykori és jelenlegi híveit, áldozatait faggatva próbál rájönni arra, hogy miért építhetett szabályos szektát maga köré, miért úszhatta meg ennyire sokáig, tulajdonképpen egészen mostanáig a felelősségre vonást. Különösen azért izgalmas kérdés ez, mert a nyugati világban jógára általában nem a szegény, iskolázatlan, magukért kiállni képtelen emberek járnak. Ahogy azt a számos bejátszott felvételen is látjuk, Bikram tanítványai az átlagosnál jobb külsejű, egészségtudatosabb, nagyvárosi, tanult fiatal emberek, főleg nők közül kerültek ki.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. november 30.