A Vatikán elárulja Jézus Krisztust, mint az emberiség egyetlen Üdvözítőjét

Róma, 2019. augusztus 26,— LifeSiteNews) – a Vatikán azon döntése, hogy megvalósítson egy dokumentumot, mely megerősíti, hogy a „vallások sokszínűsége” „Isten akarata”, anélkül, hogy helyesbítenék ezt a kijelentést, egyenértékű „az első parancsolat elhanyagolásának reklámjával”, valamint „az evangélium elárulásával”, mondta Athanasius Schneider püspök.

A LifeSiteNews részére adott exkluzív interjúban a Vatikán által támogatott kezdeményezésről, hogy támogassák a „az emberi testvériségről szóló dokumentumot a világbéke és együttélés érdekében”, az asztanai (Kazahsztán) segédpüspök azt mondta, hogy “bármennyire is lehetnek nemesek a célok, mint az „emberi testvériség” és a „világbéke”, nem lehet ezeket támogatni azon az áron, hogy relativizáljuk Jézus Krisztus és Egyháza kivételességének igazságát.”

Ennek a dokumentumnak a változatlan formában történő terjesztése „megbénítja az egyház ad gentes [missziós. A szerk.] küldetését”, és „elfojtja égő buzgalmát, hogy evangelizáljon minden embert,” mondta Schneider püspök.

Hozzátette: „a békére irányuló erőfeszítések kudarcra vannak ítélve, ha azokat nem Jézus Krisztus nevében javasolják.”

„Magasabb Bizottság”

Az elmúlt héten a Vatikán bejelentette, hogy egy hitközi „Magasabb Bizottságot” hoztak létre az Egyesült Arab Emírségekben, hogy megvalósítsák a „az emberi testvériségről szóló dokumentumot a világbéke és együttélés érdekében”, amit aláírt Ferenc Pápa 2019. február 4-én Abu Dhabiban, Ahmad el-Tayebbel együtt, aki az al-Azhar nagy imámja, egy háromnapos apostoli látogatás során az Arab-félszigeten.

A hét tagú (katolikus és muzulmán) bizottság tagjai közé tartozik Ferenc pápa személyi titkára, Fr. Yoannis Lahzi Gaid, valamint a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, Miguel Angel Ayuso Giuxot érsek is.

Augusztus 26-án a vatikáni szóvivő, Matteo Bruni azt mondta, hogy Ferenc pápa „arra szorgalmazza a Bizottság erőfeszítéseit, hogy terjesszék a dokumentum megismerését; köszönetet mond az Egyesült Arab Emírségeknek az emberi testvériség nevében tett konkrét elkötelezettségért, és kifejezi reményét, hogy hasonló kezdeményezések születhetnek szerte a világon.”

Ellentmondásos dokumentum

Az Abu-Dhabi dokumentum vitát váltott ki arról, hogy a vallások „pluralizmusa és sokszínűsége”  „Isten akarata.”

A részlet, ami vitákat szül, így szól::

A szabadság minden ember joga: minden egyén élvezi a hit, a gondolat, a véleménynyilvánítás és a cselekvés szabadságát. A pluralizmus és a vallások, a szín, a szex, a faj és a nyelv sokfélesége Isten akarata az Ő bölcsességében, amely által emberi lényeket teremtett. Ez az isteni bölcsesség az a forrás, amelyből a hit szabadságához és a különbözőség szabadságához való jog ered. Ezért azt a tényt, hogy az emberek kénytelenek ragaszkodni egy bizonyos valláshoz vagy kultúrához, el kell utasítani, mint ahogy olyan kulturális életmód előírását, melyet mások nem fogadnak el.

2019. március 1-jén, egy ad limina látogatás során, melyet Közép-Ázsia püspökei tettek Rómában, Schneider püspök, kinek egyházmegyéje egy túlnyomórészt muszlim országban található, kifejezte aggodalmát Ferenc pápa ezen megfogalmazásával kapcsolatban. A pápa azt mondta, hogy a szóban forgó kifejezés a „vallások sokszínűségéről” azt jelenti, hogy „Isten akarata megengedő”, és kifejezett engedélyt adott Schneidernek és a jelen levő többi püspöknek, hogy az ő szavait idézzék.

Schneider püspök azonban felkérte a pápát, hogy hivatalos módon tisztázza a nyilatkozatot.

Úgy tűnt, Ferenc pápa felajánl egy informális tisztázást a szerdai nyilvános audiencián (2019. április 3.), de a szöveg hivatalos tisztázása vagy korrekciója a mai napig nem történt meg. 

Ebben az exkluzív interjúban Schneider püspök új részleteket tárt fel a Szentatyával való közvetlen eszmecseréjéről, a március 1-i találkozó alkalmával. Szintén elmondja véleményét a pápa informális tisztázásáról az április 3-i  nyilvános audiencián, valamint a létrehozott „Magasabb Bizottság” súlyáról az Abu Dhabi dokumentum végrehajtásával kapcsolatban, a vitatott részlet hivatalos korrekciója hiányában.

Schneider püspök szerint az Abu-Dhabi dokumentum alkalmazása során, amennyiben nem javítják ki a vallások sokféleségére vonatkozó téves állítást, „az Egyház tagjai nemcsak elárulják Jézus Krisztust, mint az emberiség egyetlen Szabadítóját, és Egyházának az örök üdvösséghez való szükségességét, hanem nagy igazságtalanságot és bűnt követnek el a felebaráti szeretet ellen.”

A cikk forrása angolul, valamint a teljes interjú itt olvasható.

Létrehozva 2019. szeptember 13.