A Szír-Malabár Katolikus Egyház szerint a jóga összeegyeztethetetlen a kereszténységgel

2014. 04. 05. 05. India

Az Egyház Doktrinális Bizottsága jelentést adott ki a „Jóga és katolikus hiedelmek” címmel. A gyakorlat kötelező az iskolákban. A hindu nacionalisták „megpróbálják kihasználni a jógát politikai és szektás céljaik elérése érdekében”. Az Egyház figyelmeztet, hogy ne tegyünk egyenlőségjelet a „jógából származó fizikai élmények és a Szentlélek működése közé”.

Mananthavady (AsiaNews) – A Szír-Malabár Katolikus Egyház szerint, mely egyike az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCI) három rítusának, a jóga gyakorlata összeegyeztethetetlen a keresztény tanítással.

A Mananthavady Egyházmegye legfrissebb értesítőjében a szír-malabár doktrinális bizottság által közreadott tanulmány címe „Jóga és katolikus hit” (Yogayum Katholika Vishvasavum).

Megjegyzik, hogy a jóga és a kereszténység nem mehet együtt, és a hindu nacionalista csoportok (Sangh Parivar) „igyekeznek kihasználni a jógát politikai és szektás céljaik elérése érdekében”.

A „jóga újraolvasására” szólítanak fel, mivel „a kormány elmozdult attól az iránytól, hogy a jóga kötelező legyen az iskolákban, és azt az indiai kultúra elválaszthatatlan részeként mutatják be.” Nem ez az első alkalom, hogy a szír-malabár püspökök foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Az elmúlt évben azt állították, hogy “a jóga nem eszköz ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljünk Istennel, bár hozzájárulhat a testi és lelki egészséghez”.

A jóga olyan fizikai, mentális és spirituális gyakorlatok sora, mely Indiából származik és világszerte elterjedt. Kombinálja a fizikai és a légzési gyakorlatokat. A hinduizmusban ez egyben spirituális az Istennel való kapcsolat megtapasztalására.

Az indiai iskolákban a jóga kötelező, minden évben a Nemzetközi Jóga Nap (június 21.) alkalmából az iskolák a jógának szentelt tevékenységekre és eseményekre fókuszálnak.

Indiai aktivisták és értelmiségiek már régóta azt állítják, hogy a kötelező esemény figyelése arra kényszeríti a tanulókat, ahol szent hindu szonetteket és mantrákat kell énekelniük, korlátozza a kisebbségek vallási szabadságát, és az érzékenység hiányát jelzi a „keresztény és muzulmán diákok” esetében.

„A jógában nincs helye Istennek, a teremtőnek és fenntartónak, még emberek lelki élményeinek mérlegelésekor sem” – jegyezte meg Joseph Kallarangatt, a Bizottság elnöke. „Bár a jóga származhatott és nővekedhetett India szekuláris hagyományaiból, később a brahmán dominancia alatti hindu vallás befolyása által terjedt el.”

Fentiek miatt a Bizottság figyelmeztet „a fizikai gesztusok és gyakorlatok veszélyeiről, melyek önmagukban bálványimádók lettek”. Túl könnyen lehet egyenlőségjelet tenni a „jógából származó fizikai élmények és a Szentlélek működése közé”.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2018. augusztus 27.