A homeopátiás gyógyszer alig több mint placebo

A spanyol Egészségügyi Minisztérium szerint  „nincs tudományos bizonyíték”, hogy a természetes gyógymódok túlmutatnak a pszichés hatáson, bár úgy tűnik, hogy az akupunktúra segít az émelygés ellen.

REYES RINCÓN – Sevilla – 2011.12.28. – Az „El País” újság cikke alapján

Az akupunktúra hatásos lehet a kemoterápia mellékhatásainak kezelésére, de nincs bizonyíték arra, hogy segít a dohányzást abbahagyni vagy a testsúlyt csökkenteni.

A homeopátiára vonatkozó kutatás inkább placebo hatásra utal, mintsem valódi hatásra a betegséget illetően, míg a fizioterápia és az osteopathia (csontkovács. A szerk.) segíthet egyes egészségügyi kérdésekben, erről számol be a spanyol Egészségügyi Minisztérium jelentése a természetes és alternatív gyógyszerekről és terápiákról, melynek elkészítésére a Kongresszustól kaptak megbízást.

Az alsóház által 2007-ben, az alternatív gyógyászati ​​szektor szabályozása céljából elrendelt jelentést a III. Károly Egészségügyi Intézettel együtt és néhány regionális kormányzat támogatásával készült.

Miután elvégezték a klinikai vizsgálatokat 139 különböző kezeléssel kapcsolatban, arra a következtetésre jutottak, hogy nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kezelések más hatással működnek, mint hogy a betegek jobban érzik magukat.

Az akupunktúra bizonyult a jelentésben a legjobbnak. Az Egészségügyi Minisztérium kutatói által végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az ősi kínai tűkezelés segít csökkenteni a kemoterápia által gyakran előidézett hányingert és hányást. Ezen kívül „hasznos” lehet migrénes betegek és krónikus alsó hátfájás esetében is.

A jelentés ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a vizsgálatok alapján a helytelenül alkalmazott akupunktúrás kezelés ugyanolyan hatású volt, minta helyes kezelésé, ami erős placebo hatást jelez.

A jelentés szerint a fibromyalgia (heveny izomgyulladás), az ízületi gyulladás, az álmatlanság és a hátfájás kezelésére további akupunktúrás kutatást kell elvégezni, a „pozitív” elsődleges mutatókat figyelembe véve. Az akupunktúra további előnye, hogy a legtöbb alternatív terápiához hasonlóan nincs negatív mellékhatása.

Ami a homeopátiát illeti, a jelentés kilenc tudományos tanulmányt idéz, melyek az influenzától a rákig egészségi problémák széles skálájával foglalkoznak, valamint a kemoterápia, az osteoarthritis, a születés indítása, az asztma, a demencia, a depresszió és a szoptatási kólika mellékhatásainak kezelésére vonatkoznak. A jelentés szerint az eredmények „ellentmondásosak” és „placebo-hatásra” mutatnak. Ennek ellenére a szakemberek által végzett homeopátiás kezelések „biztonságosak”, mindenekelőtt azért, mert a dózisok jellemzően nagymértékben hígulnak olyannyira, hogy a betegek gyakran alig kapnak többet a sima víznél.

A jelentés a fizioterápia hatékonyságát és a test manipuláció egyéb formáit is vizsgálta, jellemzően a masszázsra alapulva. Az Egészségügyi Minisztérium kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egyes esetekben voltak bizonyos előnyei az ilyen kezeléseknek, például a derékbántalmak esetében, különösen, ha azokat „gyakorlatokkal kombinálták”.

A jelentés szerint további kutatásra van szükség a fizioterápia hosszú távú hatásának meghatározásához. Rámutattak, hogy a gerincmasszázs nem használ a fejfájások kezelésére, de a masszázsnak kedvező pszichológiai hatása lehet rákos betegekre.

A kutatás fontos része volt, hogy tájékoztassák a Kongresszust arról, hogyan lehet a legjobban szabályozni az alternatív gyógyászati ágazatot.

Jelenleg nincs külön jogszabály, bár egy 2003-ban elfogadott törvény, mely az egészségügyi központokkal és egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozik, általában elismeri a „nem hagyományos terápiákat”. A jelenlegi törvény azokat „olyan segítségnyújtásként határozza meg, melyek során az orvos felelős a betegségek gyógykezeléséért természetes vagy homeopátiás orvoslással, vagy perifériás stimulációs eljárások által (tűvel vagy egyéb eszközökkel), amelyek bizonyíthatóan hatékonyak vagy biztonságosak”.

A legtöbb engedélyezett alternatív gyógyászati ​​központokkal rendelkező régió Andalúzia (59), melyet Baszkföld követ (37). Eddig csak Katalóniában fogadták el az alternatív gyógyászatra vonatkozó jogszabályokat. Az Egészségügyi Minisztérium csapata által vizsgált regionális kormányzatok többsége azt állította, hogy támogatja az ágazat szabályozását.

A jelentés rámutat az alternatív gyógyászatot gyakorló orvosok regisztrálásának problémájára. „Nem könnyű egyértelműen azonosítani a természetes terápiákkal dolgozó szakembereket, mivel ugyanazokra a folyamatokra vagy gyógyszerek leírására számtalan kifejezést használnak” – mondja ki a jelentés. Úgy becsülik, hogy körülbelül 9,000 orvos kezel rendszeresen homeopátiás gyógyszerekkel.

Elméletileg a homeopátiás orvosoknak felsőfokú egészségtudományi végzettséggel kell rendelkezniük. Jelenleg nem lehet szakképzettséget szerezni műszaki főiskolai szinten. A jelentés azonban arra a következtetésre jutott, hogy vannak alternatív terápiákat alkalmazó  gyógyítók „szakmai minősítés nélkül”.

„Annak ellenére, hogy nincs törvényi szabályozás, az egyetemek, magánközpontok, ágazati szövetségek és más szervezetek is képeznek egészségügyi és egyéb szakembereket” – figyelmeztet a jelentés.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2018. augusztus 23.