A fogamzásgátlás a férfiakat egoistává teszi és táplálja a szexuális erőszakot

A fogamzásgátló mentalitás lehetővé teszi a férfiak számára, hogy tárgyként gondoljanak a nőkre – jelentette ki Wojciech Giertych.

A fogamzásgátlás széles körű alkalmazása az erőszak és nőkkel szembeni agresszivitás növekedéséhez vezetett, mondta a pápai teológus a július közepén tartott Sydney-i látogatás során.

Fr. Wojciech Giertych dominikánus pap, akit 2005-ben XVI. Benedek pápa nevezett ki tisztségébe, elmondta, hogy a fogamzásgátló mentalitás eltorzította a férfi szexualitást, ez pedig a nők elleni erőszakhoz vezetett.

„A fogamzásgátlás nem a nőké, hanem a férfiaké” – jelentette ki Fr. Giertych a Sydney-i érsekség  Katolikus Hét című újságának. –„Ez teszi a férfiakat egoistává. Sokat degenerál, és ennek következményeit látjuk.”

Fr Giertych elmondta, hogy olasz kormányzati statisztikák kimutatták: négy naponta  meggyilkoltak egy nőt 2009 és 2011 között. Azt mondta, hogy az elkövetők több mint 80 százaléka volt szexuális partnere az áldozatnak, mint barát, férj vagy korábbi partner.

Még több erőszakot hajtanak végre nők ellen más országokban, példaként Mexikót mondta, ahol naponta hat nőt gyilkolnak meg, a L’Osservatore Romano, a vatikáni újság jelentése szerint.

„Ezeknek a férfiaknak a szíve és elméje a nőt olyan tárgyként kezeli, amihez joga van. Ez deformálja a férfit, és felszabadítja minden felelősség alól”- mondta Giertych atya.

„Ha ilyen jelentést tulajdonítanak a szexualitásnak, ez nem nyújt végső boldogságot, és úgy működik, mint egy olyan gyógyszer, amelyből egyre több kell, és ez vezet az erőszakhoz” – mondta.

Mivel a női áldozattal járó gyilkosságok aránya ilyen magas, így valószínű, hogy még több nőt bántalmaznak férfi partnereik, tette hozzá.

A születésszabályozó tabletta bevezetése közel 60 évvel ezelőtt oda vezetett, hogy egy pap számos országban demográfiai télről beszélt, hiányzik a férfiak érdeklődése a házasság és apaság iránt.

1968-ban mind Boldog VI. Pál Pál, mind Szent II. János Pál, mielőtt pápává választották, megjósolta, hogy a fogamzásgátlás eltorzítja az emberi szexualitást.

Szent János Pál, krakkói érsekként egy olyan teológuscsoport tagja volt saját érsekségében, akik feljegyzést küldtek Boldog Pál részére, hogy segítsék őt az 1968-as „Humanae Vitae” („Az emberi életről”) enciklika előkészítésében. A memorandum elmagyarázta, hogyan generál a fogamzásgátlás egoizmust.

„Az önuralom, az önjutalmazás és az önzetlenség megszűnik az örömteli élvezet, az érzékek vagy érzelmek kielégítése érdekében. Az ilyen cselekmények nem csak nem jelentenek igazi szeretetet, hanem megismétlődés esetén szükségszerűen a szeretet lerombolásához vezetnek”- írta a leendő pápa.

Az ilyen érzésekkel ellentétben a teremtés (a szaporodás, a ford.) tisztelete és kölcsönösség a keresztény hivatásban, mely végső soron a szentséghez vezet, ösztönzi a növekvő szeretetet a pároknál”- mondta Giertych atya.

„Fontos dolog növekedni a kölcsönös jóságban valamint a tisztaságban, ami jóságot szolgálja” – mondta.

Fr Giertych elutasította azt az elképzelést, hogy a „Humanae Vitae” újraértelmezhető Ferenc pápa 2016-os apostoli buzdítása, az „Amoris Laetitia” szemszögéből, mely saját elmélkedéseit tartalmazza  a modern családi életre vonatkozóan.

„Alapvetően ezt nem lehet megtenni” – mondta a pápai teológus. „Nem változtatjuk meg az Egyház tanítását. Továbbá az „Amoris Laetitia” nem biztosít alapot a „Humanae Vitae” újraértelmezéséhez.”

Azt mondta, hogy Ferenc pápa buzdítása elsősorban egy pasztorális dokumentum.

„Nem szabad úgy kezelni, mint egy alapvető doktrinális utasítást … Ez inkább egy pasztorális beszélgetés, mint egy doktrína pontos értelmezése.”

Eredeti cikk angol nyelven

Létrehozva 2018. augusztus 2.