Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök nyilatkozata a pásztói Mária szobrok könnyezéséről

2017. november 16-ai határozatom alapján Zahar Béla kerületi esperes, pásztói plébános 120/2017. számú levelében jelentést küldött a pásztói Mária-szobrokat érintő jelenségekről. Állítása szerint a három szobor közül az egyiknél a könnyezés állandó jellegű.

A fentiek és egyéb már korábban hozzám érkezett információk alapján 1722/2017.sz. levelemben hivatalos vizsgálatot rendeltem el. A vizsgáló bizottság elnökévé dr. Varga Lajos váci segédpüspök, általános helynököt, továbbá Molnár Zsolt irodaigazgató, veresegyházi plébánost és dr. Turay Alfréd nyugalmazott teológiai tanárt jelöltem ki.

A vizsgáló bizottság tagjai közül ketten dr. Varga Lajos segédpüspök, általános helynök és Molnár Zsolt irodaigazgató, veresegyházi plébános két alkalommal személyesen megtekintették a három Mária-szobrot. Az első látogatás 2018. január 4-én történt. Másodszor szakértőkkel keresték fel és tekintették meg a három szobrot. A vizsgáló bizottság két tagja egyik alkalommal sem tapasztalt könnyezést vagy arra utaló nyomokat. A szobrok vizsgálata tapintással is történt, de folyadék nem volt észlelhető. A vizsgálatra felkért szakértők laboratóriumban vizsgálták a szoborhoz érintett anyagot, melynek segítségével könnyekre utaló maradványokat nem lehetett kimutatni.

Ezek alapján a hivatalos vizsgálat eredményét az alábbiakban fogalmazom meg:

A könnyezést illető természetfölötti jelenség nem állapítható meg.

Miklós Püspök 

 Forrás

Létrehozva 2018. március 30.